Am ramas datoare cu o ultima parte din periplul meu vienez din vara lui 2008 (vezi despre palatele, muzeele si transportul din Viena). Sa nu credeti ca in capitala Austriei sunt de vizitat numai muzee si palate. Ca sa iti formezi o imagine cat de cat mai larga asupra culturii si civilizatiei vieneze trebuie musai sa intri si in cateva lacase de cult, sa mergi la un concert si, de ce nu, sa vizitezi cimitirul orasului in care isi au locul de veci Beethoven si Schubert.

Petrece vacanta de iarna in Austria

O prima vizita in Viena este aproape imposibila fara a petrece macar o ora in Domul Sf. Stefan. Aflat in chiar mijlocul istoric al Vienei, Domul a fost construit partial prin anii 1100 iar extinderea lui s-a finalizat pe la inceputul anilor 1500. Chiar si acum, cel mai inalt turn se afla in renovare la exterior.
Cu un bilet all-inclusive se pot vizita catacombele, in care se afla osemintele multor reprezentanti ai bisericii dar si urne cu diferite organe ale unor membri ai casei imperiale habsburgice. De ce urne cu organe si nu intregul trup? Pentru ca vremurile in care au fost depuse, mai multe lacase de cult doreau sa fie “gazdele” trupurilor imperiale. Ca urmare, s-a ajuns la un compromis si in diverse locuri de pe teritoriul fostului imperiu pot fi gasite parti din trupurile celor care au fost mai demult membrii familiilor habsburgice.

Tot in Domul Sf. Stefan sunt de vizitat cele doua turnuri ale cladirii. Cel mai inalt, Turnul de Sud, are 137 m si … atentie, este accesibil din exteriorul catedralei si doar pe scari. Scara are 342 de trepte, dintre care primele 300 trebuie sa le faci dintr-o singura urcare Turnul de Nord, in care se afla si clopotul (Pummerin), are “numai” 67 m, dispune de ascensor si este accesibil din interiorul catedralei contra unui cost de aproximativ 4,5 euro. Din ambele turnuri se pot face fotografii panoramic dar in Turnul de Sud ferestrele sunt securizate cu gratii si geamuri.

Peterskirche, Karlskirche si Votivkirche sunt si ele de bifat. Daca aveti noroc puteti prinde si un concert de orga intr-una din serile in care va aflati in capitala Austriei. Verificati inainte de a pleca la Viena site-urile celor mai importante biserici, inclusiv pe cel al Domului Sf Stefan, si veti vedea daca este programat vreun concert. Daca site-urile sunt in germana si nu va descurcati cu limba, incercati cu Google Translate. Functioneaza.

Cele mai bune oferte pentru statiunile de schi din Austria
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: