Setari Cookie-uri

Viitoare orase-fantoma ale secolului XXII

Pentru mai bine de 900 de ani, Moenjodaro, un oras situat pe teritoriul actual al Pakistanului, a reprezentat un important centru al civilizatiei antice, comparat cu New-York-ul si Londra zilelor noastre. In jurul anului 1700 i.e.n, orasul a fost parasit, fiind astfel acoperit in totalitate odata cu trecerea timpului. Abia in anul 1920 arheologii l-au redescoperit, iar astazi turistii se pot plimba pe strazile orasului pierdut. Orasele contemporane sortite aceluiasi destin ne sunt prezentate de Forbes.com

Mexico City se confrunta de asemenea cu problema scufundarii, chiar daca nu in ocean. Orasul este situat pe un acvifer ( o panza subterana de apa), care reprezinta si principala sursa de apa potabila a locuitorilor metropolei.

De fiecare data cand unul dintre cei 20 de milioane de locuitori bea apa, orasul se mai scufunda putin. Confor unor estimari, unele zone din Mexico City s-au adancit cu noua metri in ultimii 100 de ani.

La aceasta se adauga faptul ca izvorul subteran este in pericol de a seca. Astfel, chiar daca Mexico City cunoaste o dezvoltare fara precedebt, sursa de apa potabila in continua scadere si solul ce se adanceste ar putea schimba busc ritmul.

Napoli, Italia
Cauza: Eruptie vulcanica

Muntele volcanic Vezuviu, care a distrus in totalitate orasul roman Pompeii in anul 79 i.e.n, erupe la aproximativ fiecare 100 de ani, ultima oara fiind in anul 1944.

Citește și:

Vezuviu este situat in partea de sud a Italiei, in Golful Napoli, unde locuiesc mai bine de patru milioane de oameni. Acest numar include atat populatia in orasul Napoli, cat si cea din asa-numita „zona rosie“, care ar muri cu siguranta in eventualitatea in care nu sunt evacuati la timp in cazul unei eruptii.

San Francisco, Statele Unite ale Americii
Cauza: Cutremur

San Francisco este, cu siguranta, unul dintre orasele cu cel mai mare risc de disparitie in urmatorii aproximativ 100 de ani.

Cercetatorii de la Universitatea din California sustin faptul ca exista o probabilitate de 75 la suta ca orasul sa fie lovit de un cutremur cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, pana in anul 2086.

Timbuktu, Mali
Cauza: Intinderea suprafetei de desert

Intinderea suprafetei de desert, odata cu micsorarea celei verzi, reprezinta o problema majora ce ameninta numeroase tari din partea de sud a Saharei.

Citește și:

Unul dintre cele mai afectate orase este Timbuktu din Mali, o asezare ce dateaza de peste 1.000 de ani si, totodata, un important centru al al culturii islamice intre secolele XV si XVI.

Chiar daca au fost demarate numeroase proiecte cu scopul de a “reinverzi” orasul prin plantarea de copaci, unele parti ale acestuia sunt complet acoperite de nisip.

Venetia, Italia
Cauza: Scufundarea orasului

Venetia, orasul Italiei ce iese in evidenta prin canalele sale, se scufunda de mai bine de un mileniu. Ultimul secol a cunoscut insa un ritm extrem de accelerat, nivelul la care se afla orasul scazand cu aproximativ 24 de centimetri.

Chiar daca autoritatile locale au demarat proiecte ingineresti in acest sens, nimeni nu poate asigura faptul ca acestea vor functiona in acest caz.

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.