Setari Cookie-uri

Travel planning - Partea I

Fie ca e vara sau iarna, fie ca te-ai hotarat sa pleci doar pentru cateva zile sau ai de gand sa zbori la o distanta de peste 1000 de kilometri, orice calatorie trebuie planificata. Chiar daca pentru multi termenul de "planificat" suna destul de conventional, turistii experimentati stiu ca o excursie reusita este una foarte bine gandita. Nu trebuie sa porniti de la ideea ca aceste planuri va vor afecta liberatea sau elementele de inedit al calatoriei voastre. Ci doar ca, stabilind niste lucruri inca de acasa, informandu-va despre anumite aspecte inainte de plecare, veti economisi timp si bani, veti evita situatiile neplacute si va veti oferi libertatatea de a face cele mai bune alegeri.

Unde, cand, cum si de ce?

Fie ca e vara sau iarna, fie ca te-ai hotarat sa pleci doar pentru cateva zile sau ai de gand sa zbori la o distanta de peste 1000 de kilometri, orice calatorie trebuie planificata. Chiar daca pentru multi termenul de “planificat” suna destul de conventional, turistii experimentati stiu ca o excursie reusita este una foarte bine gandita. Nu trebuie sa porniti de la ideea ca aceste planuri va vor afecta liberatea sau elementele de inedit al calatoriei voastre. Ci doar ca, stabilind niste lucruri inca de acasa, informandu-va despre anumite aspecte inainte de plecare, veti economisi timp si bani, veti evita situatiile neplacute si va veti oferi libertatatea de a face cele mai bune alegeri.

La linia de start

Bun. Stii ca vrei sa pleci dar nu stii inca unde. Ai in cap imaginea unei plaje pline de palmieri, sau a unei partii schi... dar atat. Plaja poate fi oriunde pe glob, la fel si partia, la fel si raiul shoppingului. Ai de unde alege dar habar nu ai de ce trebuie preferata o destinatie in detrimentul alteia. Stii ca ai la dispozitie un anumit numar de zile, stii ce vrei sa faci, stii cum vrei sa arate “paradisul” dar uf... gasesti numai destinatii descrise frumos, auzi numai sfaturi contradictorii iar confuzia creste pe zi ce trece. Decizia e grea oricum ai lua-o. Asa ca informeaza-te in functie de lucrurile pe care le stii deja. E foarte simplu sa te bazezi pe sfaturile prietenilor dar aminteste-ti ca gusturile, norocul, preferintele difera de la om la om iar la intoarcere, daca tie nu iti va fi placut destinatia, prietenii nu vor avea nici o vina.
In planificarea unei vacante trebuie sa tii cont in primul rand de caracteristicile pe care trebuie sa le aiba destinatia perfecta. Vrei o vacanta exotica, una mai degraba culturala, sau pur si simplu ceva simplu si relaxant? Daca inca nu te-ai hotarat, atunci bugetul va cantari greu in luarea acestei decizii. De asemenea, vremea este un factor de care trebuie sa tii cont. De fapt sunt trei lucruri cu care “te joci” in planificarea unei vacante: timpul de care dispui, bugetul alocat si, normal, preferintele tale.

Timpul inseamna bani, distanta, distractie

Ai concediu o saptamana, doua, sau ai la dispozitie un singur weekend? Timpul nu este o coordonata variabila a vacantei tale si de aceea reprezinta un factor “cumplit” de important. Trist sau nu, vacanta perfecta trebuie sa se incadreze intr-un numar de zile. Este adevarat, s-a inventat avionul dar nu este tocmai indicat sa te duci in Noua Zeelanda doar pentru doua zile. De obicei, bugetul alocat unui concediu de patru zile difera de cel alocat unei vacante de trei saptamani. Cand timpul te preseaza nu merita sa dai mii de euro pe biletele de avion necesare deplasarii pe un alt continent daca nu ai cum sa petreci acolo mai mult de o saptamana. China spre exemplu nu pleaca nicaieri. E pacat sa incerci sa o descoperi in trei zile. Mai bine asteapta vremuri mai libere pentru astfel de calatorii. Multi turisti sunt tentati sa caute excursii fascinante, cat mai aglomerate in evenimente, cu foarte multe de facut intr-un timp foarte scurt. Un lucru trebuie retinut. Nu poti vizita o tara in sapte zile oricat de mult ti-ai dori. Iar daca vei cadea prada tentatiei, risti sa nu ramai cu nimic si sa te intorci din concediu mai obosit decat ai plecat. Aloca timp fiecarui eveniment, fiecarei regiuni, fiecarui muzeu din tara pe care ai ales-o. Si nu uita ca si in vacanta se doarme.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.