Setari Cookie-uri

Asigurarea medicala de calatorie, o formalitate “sanatoasa”

Multi dintre noi vad asigurarea medicala de calatorie pentru strainatate ca pe o simpla formalitate si, de aceea, ii acorda mai putina atentie, plasind-o ultima pe lista cu lucruri de rezolvat inainte de plecarea in concediu. Tocmai de aceea, sintem tentati sa alegem cel mai ieftin pachet de asigurare, fara a cunoaste prea bine riscurile pe care acesta le acopera. Totusi, daca dorim ca vacanta sa fie lipsita de griji, nu ar trebui sa uitam, acasa, prudenta.

Exceptii de la asigurare

Fiecare polita de asigurare contine o sectiune intitulata "Excluderi" care enumera cazurile in care asiguratorul se degreveaza de obligatia despagubirii si situatiile in care suporta doar o parte din cheltuielile necesare tratamentului dumneavoastra. Astfel, nu veti fi despagubiti pentru:
a) tratarea bolilor cronice sau a afectiunilor preexistente cumpararii politei;
b) tratarea bolilor sau accidentelor, din vina asiguratului, prin utilizarea drogurilor, alcoolului sau printr-o activitate care nu corespunde scopului declarat al calatoriei;
c) tratamente stomatologice definitive;
d) maladii transmisibile pe cale sexuala (HIV);
e) indepartarea anomaliilor sau a malformtiilor fizice (chirurgie plastica);
f) servicii medicale care nu sint necesare pentru stabilirea diagnosticului sau pentru efectuarea tratamentului;
g) graviditate, controale in timpul graviditatii, nasterea copilului;
h) imbolnaviri cauzate de sursele de radioactivitate, de epidemii sau de poluare;
i) cure de odihna sau recuperare in sanatorii si centre de sanatate.

Valabilitatea politei si utilizarea acesteia

Prima conditie pe care trebuie sa o respectati, pentru a nu aduce atingere valabilitatii asigurarii medicale este aceea de a da informatii adevarate si complete, referitoare la starea dumneavoastra de sanatate. Aceste detalii va sint solicitate intr-o cerere-chestionar, inaintea semnarii asigurarii medicale propriu-zise si il ajuta pe asigurator sa stabileasca probabilitatea de producere a riscului asigurat si a cuantumului pe care asigurarea trebuie sa il acopere. De regula, puteti incheia asigurarea pe o perioada cuprinsa intre 2 si 365 de zile, care are valabilitate pe teritoriul tarii/tarilor mentionate in polita.
De asemenea, in cazul producerii unui accident, trebuie sa urmati cu strictete procedurile indicate de firma de asigurari. Astfel, inainte de a va prezenta la medic, aveti obligatia de a contacta telefonic un centru de asistenta care functioneaza nonstop (identificat in polita ca "prestator"), in tara in care va aflati sau in Romania, in cazul in care nu cunoasteti limba tarii respective. Aici va trebui sa dati detalii complete referitoare la natura si circumstantele imbolnavirii sau accidentului, pentru a fi indrumat spre o institutie spitaliceasca in masura sa trateze afectiunile dumneavoastra. Totodata, trebuie sa informati medicul curant cu privire la toate bolile sau accidentele pe care le-ati suferit in trecut, pentru a va putea administra tratamentul corect. In cazul in care starea dumneavoastra necesita repatrierea, aceasta poate avea loc doar cu acordul si sub supervizarea medicilor cu care prestatorul are incheiat un contract.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.