Setari Cookie-uri

Cum surprinzi o lume in imagini?

Exista putine lucruri indispensabile intr-o vacanta. Unul dintre ele ar fi banii. Actele. Si aparatul de fotografiat. Imaginile sunt cele care iti vor da posibilitatea, mai tarziu, sa retraiesti momentele frumoase ale vacantei. Imaginile sunt cele care iti vor dezvalui, la un moment dat, amanunte pe care nu ai reusit sa le surprinzi cu o privire grabita. Imaginile sunt cele care te vor face mandru de tine, de vacanta ta si chiar de abilitatile tale de "profesionist". Imaginile, odata cu trecerea anilor, vor castiga din valoare si vor deveni cu timpul o parte din tine. Asa ca nu uita acasa aparatul de fotografiat!

Vacanta prin obiectiv

Astazi este relativ simplu. Revolutia tehnologica a atins si acest segment facand lucrurile mult mai simple. Cu un aparat digital, o husa buna, un card de memorie adecvat si cativa acumulatori ai garantia unei vacante “de neuitat.” Nu uita cateva servetele umede, speciale pentru suprafetele pretentioase, cu care sa stergi din cand in cand obiectivul.

Nu te speria daca nu ai descoperit inca toate misterele aparatului tau. Nimeni nu s-a nascut invatat. Daca stii sa il pornesti, sa selectezi modul auto si sa apesi pe declansator... ai pornit cu dreptul pe drumul initierii. Pas cu pas, incercand butoane noi, vei descoperi ce poate si ce nu poate micul tau captator de imagini. Fii sigur ca ai citit bine manualul de utilizare si, cel mai important, roaga un prieten sa te invete cum sa nu iti stergi fotografiile. Din greseala, apasand aiurea un buton, poti ramane fara nici o imagine. De aceea e bine sa incepi prin a invata ce NU trebuie sa faci. Nu trebuie sa scoti aparatul in ploaie daca nu ai o carcasa speciala. Nu trebuie sa tii aparatul in nisip. Nu trebuie sa treci aparatul prin schimbari bruste de temperatura. Se produce condens iar contactele pot fi grav afectate. Nu trebuie sa porti aparatul neprotejat de husa. Preferabil ar fi sa-l scoti doar cand faci fotografii. Nu trebuie sa il tii prea mult in soare si nu trebuie sa folosesti nici carduri si nici acumulatori uzati.

Prima lectie: incadrarea

Se spune ca, pentru ca o fotografie sa fie buna, trebuie sa te faca sa plingi, sa rizi sau sa gindesti. Dar inainte de toate fotografia trebuie sa surpinda ceea ce a vazut ochiul inainte ca declansatorul sa fie apasat. Cea mai frecventa greseala a amatorilor este proasta incadrare. Nu exista retete, exista insa pareri certificate. Fotografia este un act de creatie si tocmai de aceea amprenta personala este importanta dar o incadrare mai putin fericita anuleaza orice efect. De aceea retineti ca oamenii fara picioare arata rau. Peisajele fara profunzimea data de un element de prim plan pierd din valoare iar rosul este culoarea care va da viata oricarei imagini. Nu “taiati” in incdrare ceva in detrimentul a altceva. Gasiti o pozitie mai buna, indepartati-va, urcati-va pe o treapta... faceti orice pentru a nu “mutila” peisajul. Se spune ca pe fotograful perfect il gasesti ori in copac ori in noroi, lipit de pamant. Nu subestimati puterea unghiului. Puteti cuprinde mult mai mult dintr-o alta pozitite si veti vedea ca rezultatele vor justifica orice efort.





Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.