Lumea ne uimeste prin diversitate. Asta ne face sa evadam mereu si mereu. Diversitatea este cea care ne provoaca la noi descoperiri. Si totusi, tot diversitatea ne socheaza uneori, ne intimideaza, ne enerveaza sau ne creeaza amintiri mai mult sau mai putin penibile. De la gesturi banale pentru noi, care insa in conceptia altor popoare reprezinta grave jigniri sau insulte, pana la bani si felul in care o suma trebuie negociata sau suplimentata, diferentele dintre civilizatii nu au fost inca sterse de efectele globalizarii. Iar bacsisul, obligativitatea si semnificatia lui difera mult de la o tara la alta. Prin urmare grija mare la gafe!

In esenta, bacsisul reprezinta modalitatea prin care clientul isi arata multumirea fata de un anumit serviciu. Asta se intampla in Romania unde suplimentarea platii se face in functie de preferintele fiecaruia. Daca ai, daca vrei, daca iti place...dai. Daca nu, nu. Sunt insa tari unde bacsisul este institutionalizat. In Franta sau in Italia, in unele tari africane, bacsisul este trecut pe nota de plata. In alte tari insa o asemenea “atentie” este considerata drept o insulta grava.

Intre spaga si bacsis

Diferenta dintre spaga si bacsis este una majora. Spaga se da inaintea producerii “serviciului”, bacsisul dupa. Si totusi, multe hoteluri de lux preintampina aceasta “formalitate” considerata de unii “mica coruptie”, trecand pe nota de plata serviciile neincluse.

Ca regula generala trebuie sa retineti ca pe tot mapamondul bacsisul nu depaseste 15% din pretul initial. Insa, in functie de continente sau categoria de servicii (cele ale hotelurilor, restaurantelor, croazierelor, taxiurilor sau barurilor), bacsisul difera. Astfel, in general, la restaurante trebuie trebuie sa lasati in plus intre 10 si 15%. Bacsisul pentru camerista sau bagajist este in general acelasi peste tot: 1, maxim 2 euro sau dolari. Pentru taxiuri, rotunjiti suma iar in baruri 10% din totalul consumatiei este suficient.

Unde exista negociere exista si bacsis

Ca reper trebuie sa tineti cont de urmatoare regula: in tarile cu o flexibilitate mai mare a preturilor bacsisul este daca nu obligatoriu, atunci recomandat. Cel mai bun exemplu este reprezentat de tarile africane unde aproape orice se negociaza. Chiar si pretul cazarii la un hotel poate fi discutat dar... tarile africane sunt si foarte stricte la acordarea de bacsis. Astfel, daca nu veti oferi mici atentii personalului, ghizilor, soferilor sau vanzatorilor puteti sa fiti tinta unor priviri ciudate si, uneori, chiar sa fiti apostrofati. De obicei, agentiile de turism isi informeaza clientii asupra obligativitatii acestui supliment de plata dar, de multe ori se intampla ca sume destul de mari de bani sa fie cerute la fata locului, fara un anunt prealabil.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: