Setari Cookie-uri

Bacsisul - intre obligatie si optiune personala

Lumea ne uimeste prin diversitate. Asta ne face sa evadam mereu si mereu. Diversitatea este cea care ne provoaca la noi descoperiri. Si totusi, tot diversitatea ne socheaza uneori, ne intimideaza, ne enerveaza sau ne creeaza amintiri mai mult sau mai putin penibile. De la gesturi banale pentru noi, care insa in conceptia altor popoare reprezinta grave jigniri sau insulte, pana la bani si felul in care o suma trebuie negociata sau suplimentata, diferentele dintre civilizatii nu au fost inca sterse de efectele globalizarii. Iar bacsisul, obligativitatea si semnificatia lui difera mult de la o tara la alta. Prin urmare grija mare la gafe!

In cazul croazierelor exista o regula de aur. Toti clientii lasa la sfarsitul escapadei o anumita suma de bani intr-un plic. Suma se imparte intre toti memebrii personalului la sfarsitul sejurului iar daca suma stransa din toate plicurile este foarte mare asta inseamna ca personalul a fost extrem de apreciat. Unii sunt chiar promovati sau primesc prime in functie de aceste “performante”. In Franta, in baruri sau cofetarii, exista recipiente (borcanele sau sticlute) asezate pe tejghea. Acolo se colectioneaza bacsisul care, la sfarsitul fiecarei zile, este impartit frateste intre toti angajatii restaurantului. Astfel si bucatarul sau femeia de servici, care nu au contact direct cu clientul, isi primesc partea. Destul de corect, nu?

NU bacsisului in Japonia!

Japonia se afla la celalata extrema fata de statele africane. In tara Soarelui Rasare bacsisul este considerat o ofensa. Nici in Australia sau Argentina nu va fi primit cu foarte multa caldura. In India sau China tine de optiunea fiecaruia. Nu exista inca o traditie in acest sens si nimeni nu asteapta nimic mai mult decat ce s-a cerut deja.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.