Setari Cookie-uri

Sarbatori de iarna 100% romanesti

Iarna satul romanesc devine, pentru multi turisti romani si straini, un colt de rai. De ce? Simplu. Pentru ca iarna este perioada de repaos total, singurul anotimp din an in care, in micul si rudimentarul sat romanesc domneste principiul repaosului si al odihnei. In timp ce graul germineaza sub stratul mare de zapada, casele taranilor, calde si primitoare, se pregatesc de Sarbatoare. Traditiile, obiceiurile, atmosfera de relaxare totala cuprind ruralul Romaniei si il invaluie intr-o aura de armonie totala care exercita asupra unor turisti o atractie enorma.

Lucina, Campulung Moldovenesc, Moldovita, Radauti sau Sucevita sunt doar cateva exemple. In Bucovina Sarbatorile de Iarna capata valente mistice iar ritualurile din Ajunul Craciunlui sau cele ale Anului Nou sunt respectate cu strictete. Astfel, in ajunul Anului Nou tota familia se imbraca in hainele cele mai bune iar pe masa din “casa mare” se aseaza din belsug merinde. Toti membrii familiei rostesc o rugaciune iar abia la lasarea intunericului incepe veselia. In Obcinele Bucovinei Anul Nou era serbat pe vremuri in ziua Sfantului Vasile. Astazi, copiii merg in ultima zi a anului cu “Malanca” prin tot satul. O ceata de 10, 15 personaje, deghizate cu masti specifice, care joaca, danseaza, cu veselie si tragedie pentru a imbuna inima oamenilor. In alte sate exista o forma de teatru popular. In noaptea sfinta de Craciun nu trebuie sa se termine fanul din iesle, si nici sa se doarma in fan, pentru ca "dobitoacele vorbesc intre ele despre nasterea in iesle a Domnului Hristos".

Daca va ganditi la o escapada in mijlocul traditiilor moldovenesti trebuie sa stiti ca un pachet turistic la un hotel de patru stele, in perioada 28 decembrie - 2 ianuarie va va costa cel putin 1200 de lei. Pachetul de lux ajunge si pana la 2700 de lei. Detalii aici.

Daca pretentiile nu sunt asa mari iar bugetul asemenea va puteti caza la una dintre pensiunile ridicate in ultimii ani. Acestea ofera reduceri pentru grup si puteti gasi cu usurinta un pachet turistic cu doar 700, 800 de lei de persoana. Aici cateva oferte.

Maramuresul

Marmuresul are nu mai putin de 21 de zone istorice si monumente protejate de UNESCO. Are de asemenea si 12 zile sacre, de la Ignat si pana la Boboteaza, care transforma casele locuitorilor in adevarate temple dedicate credintei, traditiei si celebrarii unui moment unic. Satele din nord vestul tarii isi deschid in aceasta perioada portile iar spectacolul de pe ulita fiecarui sat atrage mii de turisti. Colindatorii, imbracati in costume multicolore, defileaza de la o casa la alta, canta si danseaza colinde pe care le-au exersat mult timp. Iar daca te duci in timpul Festivalului de la Sighetul Marmatiei, asisti la spectacolele cu personaje arhetipale: magii, ingerii, ursul, mosul, cerbul, capra, Maria, Iosif, duhurile bune sau rele. Vin la colindat tocmai din Tara Lapusului sau de pe culoarul Somesului. Un sejur de trei zile in perioada Sarbatorilor in Sigetu Marmatiei, la o pensiune de patru stele va va costa in jur de 1500 de lei. Pentru mai multe detalii aici.

In satul Botiza, la o pensiune de doua margarete un pachet cu patru nopti incluse, masa de Revelion, mic dejun si o plimbare cu sania (pe care daca ati ajuns in Maramures nu trebuie sa o ratati!) va va costa in jur de 600 de lei. Mai multe detalii aici.




Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.