Setari Cookie-uri

Fotografia de vacanta. Tu te pricepi?

Nu exista vacanta fara fotografie. Si cum s-ar fi putut altfel? Incantarea, entuziasmul, momentele fericite, cele putin penibile sau acelea incredibil de amuzante, care te vor face sa razi si peste zece ani, merita imortalizate. Locurile in care, poate nu vei mai ajunge niciodata, merita sa le ascunzi intr-un sertar pe care sa il deschizi ori de cate ori vrei sa iti retraiesti vacanta. De aceea e musai sa afli cate ceva despre cum faci o fotografie reusite. Fie ca folosesti telefenul mobil fie ca ai investit cateva mii sau sute de ron intr-un aparat ceva mai performant sfaturile de mai jos te vor ajuta.

Prima regula a fotografiei, si poate si cea mai importanta este incadrarea. Indiferent daca faci un portret, o fotogrfie de grup sau daca vrei sa “prinzi” un munte, o plaja sau o cladire, nu trebuie sa uiti ca dincolo de marginile cadrului nu va mai iesi nimic. O definitei succinta a incadrarii este” determinarea marginilor imaginilor fotogarfice”. Totusi, acest proces nu este unul atat de simplu precum pare la prima vedere. La intrebarea cum vei incadra se poate raspunde in mai multe feluri. Pe verticala, pe orizontala sau chiar pe diagonala. Fotografia incadrata pe orizontala – dreptunghiul cadrului are latura mare in partea jos – este stabila, usor lizibila (si in fotografie ca si in citit grafica este perceputa de la stanga la drepata) si incapatoare. O incadrare pe plan vertical da impresia de “rasturnare” dar, in functie de elementele secundare, permite incadrarea corecta a elementelor inalte.

Subiectul


Este elementul de maxima importanta pe care se va focaliza imaginea (in cele mai multe cazuri) dar si intregul interes al fotografului. Astfel, un munte poate fi transpus in imagine intr-o mie de feluri. Cel mai important lucru este sa nu “taiati” printr-o incadrare proasta elementele cele mai importante ale imaginii. Spre exemplu, daca doriti fotografierea unei persoane la malul marii – persoana in cauza este subiectul fotografiei voastre. Marea, nisipul, norii, apusul sunt elementele secundare care trebuie tratate ca atare. Nimic nu poate fi mai gresit decat “taierea” din subiect (picioare, maini, cap etc) – exceptie facand poate fotografiile artistice, abstracte.

Subiectul unei fotografii trebuie la randul lui incadrat in elementele care alcatuiesc fotografia. Aromnia unei fotografii este data si de relationarea elementelor care o formeaza. Astfel, un munte acopreit partial de umbre poate fi mai interesant daca in cadru apar si norii care nu permit rezelor soarelui sa lumineze intreg peisajul.

Tendinta amatorilor este sa situeze subiectul in centrul fotografiei - considerand ca centrul geometric al dreptunghiului este si centrul interesului. Fals. O astfel de incadrare poate crea o simetrie grea, un dezechilibru de compozitie, o aglomerare inutila a centrului in comparatie cu pustietatea “marginilor”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.