Setari Cookie-uri

Ecoturismul - un alt stil de a calatori

Turismul, acest segment economic extrem de important nu mai este demult industria nepoluanta a Terrei. Chiar daca aceasta denumire, extrem de pozitiva, dadea bine in orice discurs fie el al vreunei autoritati, fie al unui turist obisnuit, statisticile ultimilor ani demonstreaza ca nivelul de afecatare al mediului de catre turismul de masa, creste ingrijorator de mult de la un an la altul. La inceputul anilor 90 s-a infiripat un nou concept turistic care s-a raspandit cu repeziciune in intreaga lume. Ecoturismul este un alt stil de a calatori. Responsabil, in primul rand

Turismul, acest segment economic extrem de important nu mai este demult “industria nepoluanta” a Terrei. Chiar daca aceasta denumire, extrem de pozitiva, “dadea bine” in orice discurs – fie el al vreunei autoritati, fie al unui turist obisnuit, statisticile ultimilor ani demonstreaza ca nivelul de afecatare al mediului de catre turismul de masa, creste ingrijorator de mult de la un an la altul. La inceputul anilor ’90 s-a infiripat un nou concept turistic care s-a raspandit cu repeziciune in intreaga lume. Ecoturismul este un alt stil de a calatori. Responsabil, in primul rand…

Chiar daca la prima vedere incadrarea acestui concept intr-o definitie pare un lucru destul de simplu de facut, ecoturismul ramane un termen care “se zbate” inca intre multe definitii. Cateva lucruri sunt insa clare: curentul s-a nascut in Statele Unite ale Americii la inceputul anilor ’90 si s-a raspandit in paralel cu miscarea ecologista. Astazi, exista fonduri special destinate investitiilor de acest gen si programe sustinute de organizatii mondiale care pledeaza si incurajeaza vacantele responsabile. Ecoturismul este, in viziunea celor mai multi, turismul cu cel mai mic impact asupra mediului inconjurator.

Citește și:

Statistici infricosatoare

Turismul este la ora actuala cel mai puternic segment economic la nivel mondial – aceasta industrie genereaza aproximativ 230 de milioane de locuri de munca si 10% din produsul intern brut estimat la nivel mondial. Aceleasi studii arata ca, daca turismul ar fi o tara, aceasta tara ar avea cea mai puternica economie mondiala (la concurenta cu cea a SUA). Daca in anul 1950 s-a inregistrat un numar (la nivel mondial) de 25 de milioane de turisti (care au trecut una sau mai multe granite) in anul 2005 cifra a ajuns la 800 de milioane de sosiri internationale…iar in 2020 previziunile arata ca se va atinge cifra de 1,56 bilioane de turisti.
Din nefericire insa impactul negativ al turismului asupra mediului inconjurator este unul extrem de mare. Aceste lucruri se pot vedea cu ochiul liber de catre oricare dintre noi, dar exista si studii in acest sens care arata ca:
- exista in lume 109 tari cu recifuri de corali. In 90 dintre ele aceste recifuri au fost iremediabil afectate de vasele de croaziere si de activitatea turistica intensa.
- Peste 70 de tone de deseuri provin in fiecare an numai de la vasele de croaziera din Marea Caraibelor unde nu exista inca sisteme ecologice de neutralizare si reciclare a deseurilor.
Lista “negativa” poate continua. Turismul de masa afecteaza ariile protejate, natura, comunitatile sociale, fauna, flora si tot ce inseamna mediu natural.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.