Setari Cookie-uri

Ziua Nationala a Romaniei

Pe 1 decembrie 2008 se implinesc 90 de ani de cand Romania a devenit un intreg, de cand s-au unit toate teritoriile romanesti: Transilvania, acea tara minunata pazita de cetatea Carpatilor, Banatul, care ascunde un taram al basmelor, Bucovina de care ne este astazi atata dor, Moldova cea eterna si Tara Romaneasca. Astfel pe 1 decembrie 1918 a avut loc implinirea 'visului tuturor romanilor', anul respectiv ramanand in istoria romanilor ca fiind anul incununarii victorioase a 'lungului sir de lupte pe care le-au purtat strabunii nostrii pentru intregirea neamului'.

Ca sa va dau un exemplu Nicholas Taubman, ambasadorul SUA in Romania spunea ca 4 iulie este pentru americani, o oportunitate pentru a celebra, oriune s-ar afla, aniversarea independentei Statelor Unite. In SUA si pe tot globul, americanii si familiile, prietenii si vecinii lor se aduna, in mici orasele, dar si in metropole, in parcuri si in biserici, pe malurile raurilor si lacurilor, pentru a marca aceasta zi ce simbolizeaza libertatea lor. In Romania, pe 4 Iulie, romanii se aduna in parcuri pentru a vedea focurile de artificii si pentru a se bucura de o sarbatoare in stil american.

In Franta anul acesta pe langa Parada de pe Bulevardul Champs Elysees, francezii au avut parte pe 14 iulie si de o petrecere in aer liber la palatul Elysee si un concert in Champ-de-Mars, unde au fost interpretate partituri clasice ale repertoriului muzicii franceze. FRancezii sarbatoresc cu mandrie si bucurie caderea Bastiliei din 14 iulie 1789.

Poate ca americanii si francezii sunt privilegiati fiindca isi au Zilele Nationale in mijlocul verii si pot sarbatori in parcuri si in aer liber. E adevarat ca adesea de 1 Decembrie este frig si de mai multe ori ploua decat ninge...este adevarat ca e mai placut sa sarbatoresti vara insa mandria nationala, respectul si bucuria de a sarbatori Ziua Nationala este o caracteristica a marilor natiuni. Si pana cand nu vom regasi aceasta mandrie de a fi roman, respectul pentru inaintasi, increderea in viitor si entuziasmul de a ne sarbatorii ziua nationala... nu ne vom putea numi cu adevarat o natiune puternica.

Festivitatiile militare fastuase nu mai trezesc atat de mult atentia si interesul romanilor. Astazi suntem membri NATO si UE, contextul geopolitic global nu mai sustine dorinta si mandria de a avea o forta armata puternica, gata sa isi apere tara de posibilii invadatori sau dusmani. Razboiul Rece s-a terminat de mult, lupta antiterorista are cu totul alte valente decat cele ale unui conflict militar, vecinii nostri ne sunt aliati in NATO si nu putem spune ca ne asteptam in orice moment sa ne aparam tara cu arma in mana... E adevarat ca tensiunile din balcani si din fosta Iugoslavie nu s-au stins, e adevarat ca de-a lungul istoriei Marea Neagra ne-a fost cel mai bun vecin, e adevarat ca uneori Rusia priveste aceasi Mare Neagra ca un lac rusesc... insa coordonatele lumii in care traim sunt cu totul altele in secolul 21. Poate de aceea vestitele si traditionalele parade militare nu mai atrag atati romani in strada, langa Arcul de Triumf.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.