Setari Cookie-uri

Ziua Nationala a Romaniei

Pe 1 decembrie 2008 se implinesc 90 de ani de cand Romania a devenit un intreg, de cand s-au unit toate teritoriile romanesti: Transilvania, acea tara minunata pazita de cetatea Carpatilor, Banatul, care ascunde un taram al basmelor, Bucovina de care ne este astazi atata dor, Moldova cea eterna si Tara Romaneasca. Astfel pe 1 decembrie 1918 a avut loc implinirea 'visului tuturor romanilor', anul respectiv ramanand in istoria romanilor ca fiind anul incununarii victorioase a 'lungului sir de lupte pe care le-au purtat strabunii nostrii pentru intregirea neamului'.

De multe ori avem senzatia ca festivitatiile sunt organizate pentru a da ocazia autoritatilor si politicienilor sa isi exprime inca o data public si 'in direct' atasamentul fata de 'tarisoara'. Anul acesta, mai mult decat in orinare alt an, 1 decembrie reprezinta o alta posibilitate pentru politicieni de a se afirma, de a iesi in evidenta. La numai o zi dupa alegerile parlamentare, fiecare lider politic va cauta sa se faca vazut si auzit, fie in Bucuresti, fie la Alba Iulia.
Ne-am obisnuit deja cu parada militara de pe bulevardul Kiseleff, cu discursurile si festivitatile de la Alba Iulia. Poate de aceea ni se pare de la sine inteles ca suntem un Stat Unitar si ca nu este nevoie sa aratam pasaportul sau buletinul cand trecem Carpatii in Ardeal.
Si anul acesta, cand 1 Decembrie 2008 este o zi de luni libera, prelungind un week-end inceput devreme datorita pregatirilor pentru alegerile de pe 30 Noiembrie, multi dintre noi vor profita si vor pleca din oras, care la rude, care intr-o minivacanta.

Unde sunt insa spiritul unitar al romanilor, mandria nationala si respectul pentru sacrificiile inaintasilor. Unde sunt mantia de sarbatoare a orasului, artificiile care sa transforme noaptea in zi, oamenii care sa iasa in strada si sa aclame aceasta zi - Ziua Nationala a Romaniei ?

Mai avem oare nevoie sa ne etalam cu mandrie armata acum cand facem parte atat din NATO cat si din UE sau ar fi fost mai potrivit sa transformam aceasta zi intr-o zi a prieteniei si a uniunii? O zi in care sa fim mandri ca suntem romani alaturi de toate celelalte nationalitati conlocuitoare, alaturi de expati si de imigranti.

Tu cum iti vei petrece ziua de 1 decembrie? Ce inseamna aceasta zi pentru tine?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.