Cine si-ar imagina ca mai poate exista o Venetie? Nu multi, mai ales ca sintagme de genul "Micul Paris" ne fac sa zambim incurcati sau, uneori, chiar usor dezamagiti. Exista insa un astfel de loc, in Belgia, nu departe de Bruxelles. Daca am avea sansa sa aflam numele sub care era initial cunoscut, si anume "Ganda" (care inseamna "confluenta"), am avea si un indiciu despre asezarea orasului. Ghentul este locul de intalnire a raurilor Schledt si Lys, care il despart in nenumarate limburi taiate de cursuri de apa.

Cum sa vizitezi Europa de trei ori mai ieftin

Daca porniti spre Ghent, al patrulea oras ca marime al Belgiei (undeva intre Antwerp si Bruges), trebuie sa stiti ca se afla la doar 55 km de Bruxelles. Decorul natural in care este asezat stirneste imaginatia turistului si ii fura ochii, deopotriva: se afla la confluenta a doua rauri (Schledt si Lys), care il impart in nenumarate insulite. In ceea ce priveste vremea, iernile sint reci (dar nu geroase), iar verile calde (dar nu toride). Indiferent de perioada in care vizitati orasul, nu uitati umbrela! Vinturile care bat dinspre Marea Nordului indulcesc fluctuatiile termice, dar, in acelasi timp, fac vremea destul de schimbatoare.

Koren Markt, inima orasului

Daca ajungeti in Ghent, nu trebuie sa ratati Castelul Contilor (Gravensteen), aflat la doar 200 metri nord de Koren Markt. Este cea mai impunatoare fortificatie din Ghent si a fost ridicata de Philip de Alsacia, in 1177, conte al Flandrei intre anii 1157 si 1191. Castelul era centrul puterii contelui, pana la moartea acestuia. Fiecare bastion respira istorie, fiecare camera iti aprinde imaginatia, fie ea si morbida, atunci cand vizitezi muzeul de instrumente de tortura medievale. O astfel de expozitie este, probabil, oportuna, daca tinem cont ca, multa vreme, Castelul Contilor a functionat ca inchisoare si ca, in imediata apropiere, in Piata Veerle, aveau loc executiile publice. Daca aspectul profan al istoriei orasului Ghent nu v-a impresionat prea mult sau, dimpotriva, v-a infiorat, ar fi nimerit sa va indreptati spre piateta Sint-Baafsplein, la doar 300 metri sud-vest de Castelul Contilor, unde se inalta, atemporala, Catedrala Sint Bavo. Veti fi impresionati sa descoperiti ca turnul Belfry (pe care strajuieste dragonul negru, simbol al obstinatiei locuitorilor) inca domina orasul Ghent dupa atatea secole. Nu poti vizita Ghentul fara a savura bucatele belgiene din peste, sau branzeturile de inspiratie frantuzeasca. De asemenea gradina botanica, sau bistrourile prezente la fiecare colt de strada va vor imbia la vizitat, cumparat si admirat.

9 idei geniale pentru vacanta de Paste si 1 Mai
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: