Setari Cookie-uri

Atena, intre zei si muritori

Numele de Athene, pastrat de greci pana in secolul al XIX-lea era poate mai potrivit pentru a denumi aceasta fascinanta capitala a Greciei. Atena de astazi este la singular doar in nume. Atenele sunt de fapt multe si la fel de fascinante pentru orice turist. Atena antica, cea medievala, legendara, Atena culturala, Atena moderna, Atena ca centru european al finantelor sau ca centru al artei, filozofiei, stiintei, Atena pol al vietii de noapte active, Atena ieftina sau scumpa… iar lista ar putea continua pentru a ne duce la singura concluzie: Atena este orasul exclusiv si perfect turistic.

Numele de Athene, pastrat de greci pana in secolul al XIX-lea era poate mai potrivit pentru a denumi aceasta fascinanta capitala a Greciei. Atena de astazi este la singular doar in nume. Atenele sunt de fapt multe si la fel de fascinante pentru orice turist. Atena antica, cea medievala, legendara, Atena culturala, Atena moderna, Atena ca centru european al finantelor sau ca centru al artei, filozofiei, stiintei, Atena pol al vietii de noapte active, Atena ieftina sau scumpa... iar lista ar putea continua pentru a ne duce la singura concluzie: Atena este orasul exclusiv si perfect turistic.

Legendele spun ca Zeus nu se putea hotara caruia dintre fii sai i s-ar fi cuvenit aceasta cetate. Atena si Poseidon ar fi avut, in cele din urma, drepturi egale. Astfel, zeii au hotarat sa ii lase pe locuitorii cetatii sa aleaga cine le va fi stapan si cui ii va fi inchinat orasul. Acolo sus, pe Acropole, Poseidon a lovit cu tridentul o stanca iar din piatra a tasnit un cal naravas, salbatic dar nespus de frumos. Atunci Poseidon le-a promis atenienilor ca daca il vor alege pe el, vor purta razboaie, vor avea parte doar de victorii, vor cuceri pamanturi noi si se vor bucura de glorie si recunoastere in intreaga lume. Barabatii cetatii, convinsi de zeul marii, nici nu au mai vrut sa astepte darul Atenei.

Aceasta insa, a atins aceeasi stanca, iar din piatra a crescut o mladita de maslin. Atena a promis atenienilor viata linistita si imbelsugata. Zeita intelepciunii i-a asigurat pe muritori ca vor afla legile lumii, ca vor fi oameni destoinici in mestesugarit dar si pasnici in viata de zi cu zi. Femeile din Atena au hotarat in acea zi destinul cetatii. Imediat dupa aceea, cetatenii Atenei i-au construit zeitei cel mai frumos templu din Grecia Antica - Parthenonul. Iar mandra si orgolioasa zeita a intelepciunii a fost se pare multumita, caci orasul s-a bucurat intradevar de toate cele promise.

Atena moderna

Cu o populatie de peste 3 milioane de locuitori, Atena este un oras viu si frenetic. Daca veti petrece mai multe zile aici veti fi socati de rapiditatea cu care orele se succed in acest oras dedicat turismului si tuturor segmentelor sale. Adevarul este ca Atena reprezinta o destinatie ideala din acest punct de vedere. Daca te saturi de istorie, te poti duce sa vizitezi Muzeul de Arta, daca vrei sa te relaxezi faci plaja, daca te sacaie soarele, te ascunzi la umbra unei terase sau printre rafturile vreunui complex comercial. Daca ti-ai cheltuit jumatate din bani pe haine si pantofi, poti petrece restul noptii in vreun club - pentru ca un lucru e clar: grecii stiu sa se distreze. A doua zi poti face o plimbare la Panthenon sau poti inchiria o masina sau iti poti lua un bilet la un autobuz pentru o excursie de o zi in Delphi, Sounion, Meteora, Nafplio sau Argolis.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.