Setari Cookie-uri

Belgrad, intre razboi si pace

Capitala de astazi a Serbiei a fost probabil orasul cu cea mai cruda istorie din Europa. Belgrad este unul dintre cele mai vechi orase ale continentului, dar trebuie mentionat ca acest oras cu o istorie de 2300 de ani a fost distrus partial sau in totalitate de nu mai putin de 40 de ori. Destul pentru a nu face parte din aristocratia oraselor europene, dar mai mult decat suficient pentru a-i conferi o aura aproape mistica de Pasare Phoenix.

Orasul in cifre si prioritati

Belgrad este orasul fondator al 35 de institutii culturale (teatre, biblioteci, galerii de arta s.a.), precum si gazda a aproape 15 evenimente de anvergura internationala - de la festivaluri de teatru si film pana la concerte de muzica electronica. Centrul vechi al Belgradului are nu mai putin de 5500 de strazi istorice, 16 piete si 32 de piatete. Viata culturala este extraordinar de intensa, dar nu lipsesc nici atractiile obisnuite pentru un oras cu o importanta atat de mare. Astfel, centrele comerciale sunt destul de multe si foarte moderne, viata de noapte este pur balcanica - deci foarte activa - si restaurantele sau cafenelele suspendate se intalnesc la tot pasul.

Principalele atractii:

Palatul Printesei Ljubice se afla pe strada Kneza Sime Markovica, numarul 8 si este un exemplu extraordinar de bine pastrat al arhitecturii balcanice de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inceputul secolului al XIX-lea. Palatul detine o colectie impresionanta de tablouri si covoare specifice epocii. Frumusetea arhitecturala a cladirii impresioneaza orice turist.

Citadela Kalemegdan este una dintre cele mai impunatoare structuri fortificate ale Serbiei. Dateaza din secolul al XVI-lea, cand citadela era un important punct de aparare pentru oras. Astazi mai puteti vedea aici, ascunse de zidurile masive, portile medievale, mormintele musulmane si baile turcesti, foarte bine pastrate.

Ada Ciganlija este un parc-insula, aflat pe Raul Sava. Reprezinta locul perfect pentru cei care vor pur si simplu sa se bucure de o plimbare in natura, departe de agitatia orasului.

Muzeul Militar - cei atrasi de istorie se pot opri si aici, dupa ce au vazut castelele si fortificatiile. Este muzeul care ofera o calatorie prin istoria militara - batalii, arme, tactici si trucuri folosite, din cele mai vechi timpuri pana in epoca moderna.

Mormantul Maresalului Tito - nu este o destinatie doar pentru nostalgici, deoarece Tito a ramas si astazi o personalitate foarte populara si apreciata la Belgrad.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.