Setari Cookie-uri

Valea Somuzului sau cum am descoperit o alta comoara a Sucevei

N-am crezut ca mai exista vreun loc pe care nu l-am vazut din Suceava. Mi-am dat seama ca m-am inselat odata ce am ajuns pe Valea Somuzului. Si totul s-a intamplat cu un dram de noroc, sa-i spunem asa.

Incursiune pe Valea Somuzului. Ziua III

Soarele rasare, iar noi suntem in picioare, gata pentru a explora comuna Dolhesti mai in amanunt. Incepem cu o inviorare prin fotbal, unde Mirela Nechita ne prezinta echipa de fotbal feminin ”Armonia” (de Liga I!), iar fetele ne-au facut o demonstratie de calitate, castigand practic cu un scor care pe noi, vizitatorii, ne-a facut de ras.

De pe terenul de fotbal din Dolhesti am plecat la Caminul cultural. Primarul Cristinel Neculai Barculescu (aflat la primul mandat) ne spune ca acesta e unul din cele mai mari Camine din tara, cu o capacitate de 900 de locuri, unde, culmea, mai este organizat si un muzeu. Valea Somuzului e plina de surprize! La intrare in Camin am fost intampinati de o intreaga echipa care ne-a primit cu paine si sare, ca mai apoi sa fim dati pe mana fostului invatator al comunei, Carabus Vasile. Dumnealui, un om serios si consecvent, cere sa se faca liniste pentru a ne prezenta sculptura in lem si pirogravura cu flacara. Tot la Caminul cultural, spune domnul invatator, se organiza acum ceva timp in urma si cinematograf! Cine ar fi crezut ca in Dolhesti poti sa gasesti cinema, nu-i asa? Ei bine, daca exista interes se poate.

Citește și:

valea somozului
Drumetia noastra continua cu un popas la casa copilariei antreprenoarei Mirela Nechita, unde gospodinele din comuna ne invata cum sa facem poale-n brau. Tot acasa la fondatorul Natallia Decor am mancat si cel mai bun bors posibil, care din spusele doamnelor de acolo, s-a pregatit cu 2 zile inainte sa venim noi pentru ca e nevoie de o tehnica speciala de realizare. Oricum ar fi, mancarea a fost extrem de gustoasa.

Seara s-a incheiat acasa la postasul comunei, unde ansamblul folcloric Strajerii din Dolhestii Mici au facut spectacol. Si, ghiciti ce? Domnul Gheoghita Ciocirlan si sotia sa, Elena, ne-au asteptat cu muzica pornita, mancare calda si multa bunadispozitie. Oameni faini mai sunt in Dolhesti si, mai ales, buni! Vremea a tinut cu noi si a fost frumos, asa ca programul de dansuri si muzica populara a fost extins.

traditii
Urmeaza si plecarea noastra spre Bucuresti in ultima zi, insa nu inainte de a vizita si Muzeul Ion Irimescu din Falticeni pe care vi-l recomand cu draga inima. Este un punct important in cultura noastra ca natiune si nu ar trebui ratat de oricine e interesat sa afle mai multe despre Romania si, mai ales, despre Valea Somuzului si oamenii sai de marca.

Plecam spre Capitala zambind si convinsi ca ne vom intoarce, insa nu inainte de a prezenta cateva concluzii in urma acestor 4 zile aglomerate.

Citește și:

Incursiune pe Valea Somuzului. Ziua IV

Va spuneam la inceputul acestui articol ca exista cateva aspecte negative (precum plecarea tinerilor) care se reflecta asupra acestor comunitati si ziceam de asemenea ca exista si o parte buna in acest lucru. Ei bine, eu cred ca Valea Somuzului poate fi foarte castigata daca reuseste sa se mentina la fel de unita cum am marturisit-o noi. Liderii locali au reusit, alaturi de antreprenori, sa creeze un nucleu dur care nu renunta la a-si prezenta istoria, traditiile si obiceiurile, lucruri care pot fi foarte apreciate de turistii straini si nu numai. Totul depinde insa de o initiativa care sa realizeze un traseu turistic unde oamenii pot trai exact ceea ce vedeau, simteau si faceau bunicii si strabunicii nostri. La fel de important cred ca e si cazarea la localnici pentru ca oamenii astia sinceri si plini de povesti iti creioneaza prin vorbe lumea pe care ei au trait-o si cunoscut-o. Chiar cred ca asta poate fi reteta succesului pentru Valea Somuzului, pe langa faptul ca au reusit sa porneasca afaceri care produc bani, sa gaseasca oameni dispusi sa-si aloce timp pentru a le arata altora cum era inainte si sa fie amabili cu strainii si sa perpetueze bunatatea care a creat faima pentru gazdele din judetul Suceava.

Din punctul meu de vedere, Bucovina are de astazi un competitor in Valea Somuzului. Tot ce trebuie sa faca e sa scoata la lumina ceea ce au de oferit pentru turistii interesati sa exploreze viata la sat.

Ce stiu cu siguranta e ca eu voi reveni si ca deja mi-am gasit noi prieteni in oamenii faini din Dolhesti, Baia si Falticeni.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.