Setari Cookie-uri

Delta Dunarii - reportajul unei vacante fara frontiere

Eram in Cimitirul Vechi din Sulina cand un prieten, ajuns de 1 mai tocmai in Vama Veche, imi urla in telefon E razboi civil aici!. Multa lume, multa ploaie, putine terase deschise si toate pensiunile ocupate in proportie de 110%. Am fost invidiat pentru alegerea facuta. Pentru ca, daca in toata tara a plouat, daca litoralul a fost sufocat de aglomeratie iar statiunile montane au indurat frigul, deasupra Deltei s-a format o cupola de cer senin care nu a lasat decat cativa stropi de ploaie razleti sa patrunda in acest paradis al naturii. Asta in ciuda tuturor prognozelor care situau Doborogea in epicentrul codului galben-portocaliu.

Orasul barcilor, al florilor, bicicletelor si preturilor mici

Dupa ce cu un zgaltait puternic vasul se lipste de malul cimentat, dupa ce cobori la gramada cu bagaje si emotii, te trezesti in mijlocul unei strazi, aproape pustii, marginite intr-o parte de Dunare si in cealalta de case si blocuri colorate, joase, cu flori la geamuri si la porti. Toata faleza este plina de barci micute de lemn, cu vasle sau cu motor, care stau parcate langa strada precum masinile in fata blocurilor din Bucuresti. Cateva magazine, o agentie Loto, o biserica mare, impunatoare, extrem de frumoasa, doua restaurante colorate si multe biciclete. Si nici un zgomot de masina, nici un claxon sau motor infuriat. Din cand in cand, sporadic dar strident, vasele ancorate sau cele aflate in trecere, fluiera zgmotos si declanseaza o serie de latraturi nervoase. Cainii maidanezi au ochii blanzi si daca te apropii dau din coada. Oamenii zambesc, se uita curiosi si te intreaba daca vrei cazare, mancare sau plimbari cu barca. Negociezi pe loc, ca in Romania. Sunt flexibili, aproape generosi…

Citește și:

Camera de tara si mancare de peste, peste, peste

50 de lei te costa o camera dubla in Sulina. Poti gasi si cu 45 dar si cu 60 – depinde de sezon, conditii, zambetul si rabdarea ta precum si generozitatea gospodarului. Exista doua pensiuni in Sulina iar preturile de aici nu difera cu mult. Casele taranilor sunt simple, modeste, dar primitoare. Iti pregatesc si trei mese pe zi daca vrei. 10 lei de persoana o masa completa. Supa sau ciorba de peste – retete proprii si multe secrete – plachii, crapi la gratar, salau in cartofi, sturioni la cuptor… peste, peste, peste. La magazinele din oras se gasesc de toate iar preturile sunt dintre cele mai modeste. E multa liniste, multa verdeata, multi pelicani pe cer, multe aparate de fotografiat fugarind zborul, o plaja larga la 15 minute de oras, o mare linistita cu scoici multe si nisip fin, Dunarea, portul, doua discoteci picate din anii ’90, trei cafenele, trei faruri si multe, foarte multe canale misterioase de descoperit. La marginea orasului se afla Cimitirul Marinei – vestit in toata tara pentru crucile si mormintele vechi de peste 300 de ani.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.