Setari Cookie-uri

Delta Dunarii - reportajul unei vacante fara frontiere

Eram in Cimitirul Vechi din Sulina cand un prieten, ajuns de 1 mai tocmai in Vama Veche, imi urla in telefon E razboi civil aici!. Multa lume, multa ploaie, putine terase deschise si toate pensiunile ocupate in proportie de 110%. Am fost invidiat pentru alegerea facuta. Pentru ca, daca in toata tara a plouat, daca litoralul a fost sufocat de aglomeratie iar statiunile montane au indurat frigul, deasupra Deltei s-a format o cupola de cer senin care nu a lasat decat cativa stropi de ploaie razleti sa patrunda in acest paradis al naturii. Asta in ciuda tuturor prognozelor care situau Doborogea in epicentrul codului galben-portocaliu.

Ratacirea in Paradis

O excursie in Delta cu barca este cel mai simplu lucru pe care il poti obtine in Sulina. Este indeajuns sa zabovesti 5 minute pe faleza pentru a fi intrebat de cel putin trei ori: “Cu barca vreti?”

In functie de lungimea traseului si de numarul de personae preturile variaza. Trei ore si jumatate pe canalele Dunarii intr-o barca cu o capacitate de sapte persoane costa intre 150 si 200 de lei. Prima regula este negocierea iar restul este frumusete. Drumurile de apa sunt strabatute de curenti puternici si de multe barci pescaresti conduse sau vaslite de oameni bronzati, zambitori si calzi. Din cand in cand barcile se intersecteaza, isi ofera prioritate, incetinesc, si oamenii se saluta. Sunt pasari multe pe canalele Dunarii – roiesc desupra vegetatiei in zbor drept si bland. Uneori se apropie fara teama si zabovesc deasupra barcilor in rotunduri desenate pe albastrul cerului. Alteori poposesc pe apa sau doar ating suprafata clara cu aripile lungi si largi. Deliciul fotografilor. Singurul defect al unei plimbari in Delta este sfarsitul ei. Linistea acestor locuri, felul in care viata curge, la fel ca si apele clare, esentele pure si departarea de cotidian te fac sa iti doresti, macar pentru cateva minute, sa te fi nascut aici. Sau macar sau nu fii nevoit sa parasesti niciodata aceste locuri.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.