Setari Cookie-uri

Jurnal de calatorie: cucerirea pas cu pas

Doi tineri din judetul Covasna, Tulit Zsombor si Eva Ruszuly, au pornit pe 20 aprilie 2009 intr-o expeditie de cucerire a varfului Cho Oyu din muntii Himalaya, aflat la o inaltime de 8.201 de metri. Varful Cho Oyu se afla in Tibet, la 20 km de la varful Mount Everest, si este al saselea ca inaltime din lume.

21 aprilie 2009

„In dimineata zilei de 21 aprilie 2009, Tulit Zsombor si Eva Ruszuly au sosit in capitala Nepalului, Katmandu. Obtinand vizele necesare, cei doi alpinisti au inceput sa se organizeze pentru expeditie. Conform promisiunilor, vor putea pleca spre Tibet in data de 25 aprilie.“

22 aprilie 2009

„Membrii expeditiei (Tulit Zsombor si Eva Ruszuly) lucreaza la aprovizionarea cu cele necesare in taberele din munti. Au putin timp si pentru a vedea curiozitatile orasului. Deocamdata sunt bine dispusi.

Katmandu este un oras foarte aglomerat in timpul zilei si extrem de linistit, chiar pustiu dupa apus de soare. Oamenii sunt foarte veseli, prietenosi, toti vor sa vanda ceva. Din primele informatii, Zsombor si Eva va au aflat ca, in afara de ei, ceilalti membri ai grupului vor folosi oxigen pentru zonele mai grele. S-a incercat si convingerea lor, insa fara reusita.“

Citește și:

24 aprilie 2009

„ Astazi, 24 aprilie, membrii expeditiei – Tulit Zsombor si Ruszuly Eva – asteapta sa primeasca vizele pentru intrarea in Tibet (China) si vor pleca maine spre granita cu un microbuz, pe care il vor schimba in masini de teren in zona muntoasa mai dificila. Spre norocul expeditiei, greva drumarilor nepalezi s-a incheiat si s-a deschis drumul de acces pana ieri intrerupt.

Drumul prin munti pana la tabara de baza va dura 4-5 zile. Membrii expeditiei au fost sfatuiti sa se echipeze de prin farmacii cu diferite dezinfectante si medicamente, pentru ca zona este deosebit de expusa imbolnavirii.

In Katmandu sunt temperaturi greu de suportat pentru unu nou venit din depresiunile estice ale Transilvaniei. La caldura de 35ºC se ataseaza permanent un praf dens de la masini. Sportivii nostri abia asteapta sa ajunga sus in munti.

Citește și:

26 aprilie 2009

„In dimineata zilei de 25 aprilie, membrii expeditiei pe varful Cho Oyu Northland 2009 au trecut fara probleme granita dintre Nepal si China, pe Podul Prieteniei. Echipa a ajuns cu microbuzul la 15 km de granita, in oraselul Zhangmu, care se afla la o inaltime de cca 2500 m, ceea ce inseamna o mica intarziere fata de program. Intarzierea se va recupera la statia urmatoare, la Nyalam (3750 m), unde vor ramane pentru aclimatizare 2 zile. Aceasta aclimatizare este deja necesara pentru a se acomoda cu inaltimile care cresc destul de brusc. Greva drumarilor a produs totusi probleme pe parcurs si produce ingrijorare si pentru ziua de maine. Primele impresii produse de tibetani, mai ales de catre femei, au fost de mare simpatie: Eva Ruszuly le-a comparat cu furnici la lucru.“

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.