Setari Cookie-uri

Jurnal de calatorie: cucerirea pas cu pas

Doi tineri din judetul Covasna, Tulit Zsombor si Eva Ruszuly, au pornit pe 20 aprilie 2009 intr-o expeditie de cucerire a varfului Cho Oyu din muntii Himalaya, aflat la o inaltime de 8.201 de metri. Varful Cho Oyu se afla in Tibet, la 20 km de la varful Mount Everest, si este al saselea ca inaltime din lume.

27 aprilie 2009

„Alpinistii au poposit pentru 2 zile in localitatea tibetana Nyalam (3750 m). „Odihna“ lor se compune de fapt din mai multe ture de acomodare la „deluti“ de peste 4000 m.
Dupa a doua zi de aclimatizare, Tulit Zsombor si Eva Ruszuly se simt deosebit de bine in echipa foarte diversa, compusa din oameni veniti din toate partile lumii. La aceasta inaltime temperaturile sunt deja mai scazute, mai placute pentru oamenii nostri. Au trecut deja la bucataria chinezeasca. Paine n-au mai vazut, dar, dupa cum spun, deocamdata nu le lipseste.

Pe 28 aprilie au trecut un pas muntos de peste 5000 m, ajungand la localitatea Tingri (4300 m). Eva Ruszuly a primit astazi „botezul“ la 4000 m, adica o mica bataie peste fund, dupa cum se obisnuieste intre alpinisti la cucerirea unei inaltimi pentru prima data.“

Citește și:

29 aprilie 2009

„In sfarsit, Expeditia pe Cho Oyu Northland 2009 a ajuns la ultima localitate, numita Tingri (4300 m), inaintea inceperii ascensiunii pe Himalaya, unde vor ramane doua zile pentru aclimatizare.

Oraselul arata frumos, intens colorat, cu multe steaguri cu aspect cultic, dar se pare ca la aceasta inaltime curatenia este greu de realizat. Membrii expeditiei beau 4-5 l de apa pe zi, apa inbuteliata adusa din Katmandu (Nepal). Pentru igiena corporala ramane putin, dar trebuie sa aiba grija de ei, pentru ca prin aceste locuri umbla o vorba: mai multi alpinisti se inbolnavesc inainte de a ajunge in tabara de baza decat ulterior in ascensiuni.

Aclimatizarea se realizeaza foarte bine, saturatia cu oxigen a sangelui este la limita corespunzatoare. Trecand peste pasul de la 5000 m, au putut zari pentru prima oara visul tuturor alpinistilor: varfurile Cho Oyu si Everest.“

Citește și:

1 mai 2009

„Cei 12 alpinisti internationali ajuns in tabara de baza de la inaltimea de 4900 m, unde vor petrece doua zile facand ture muntoase de aclimatizare. Grupul alpinistilor este suplimentat cu doi bucatari si cu pastorii de iaci. Iacii sunt „mijloacele de transport“ cu care vor fi duse bagajele alpinistilor pana la tabara de baza avansata de la 5600 m inaltime. Tulit Zsombor si Eva Ruszuly sunt inca precauti cu apa, nu consuma apa de parau sau din zapada topita, mai au apa imbuteliata cumparata din Katmandu si completata la Tingri.

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.