Olanda inseamna paradoxul spatiului. Iar Amsterdamul, ca o adevarata capitala, respecta aceasta regula a Tarilor de Jos. Aglomerarea urbana, arhitecturala socheaza la prima vedere orice turist. Casele sunt inghesuite, dar reusesc sa ofere confort inaltandu-se vitejeste in sus, catre cer. Dar, paradoxal, Olanda reprezinta o tara mare. Iar Amsterdam, capitala a liberatii, a culturii, a istoriei si a artei reuseste sa stranga intr-un spatiu putin generos o multime de atractii turistice care ademenesc in fiecare an aproximativ trei milioane si jumatate de turisti straini. Amsterdam este o lume intreaga. O alta lume.

Red Light District, Coffee Shop-uri, flori, canale, halbe de bere, terase la malul apei, muzee, mori de vant, biciclete, brandy, “roti” de cascaval, hidrobiciclete, vaporase, cluburi, dans, parcuri, gradini... iata doar cateva dintre cuvintele-cheie care caracterizeaza aceasta capitala a unei lumi lipsite de prejudecati, care ramane insa frumoasa datorita unor reguli stricte si a unei supravegheri riguroase si constante. Aparent un haos, in realitate un paradis foarte bine organizat.

Libertate, egalitate, fraternitate

Cele mai vechi dovezi arhelogice care atesta o anumita activitate in aceasta parte a lumii sunt cateva monezi romane care nu releva insa existenta unor asezari umane, ci doar tranzitul in zona. Amsterdam “s-a nascut” din punct de vedere documetar abia in 1275, iar drepturile de oras au fost stabilite “in acte” abia la inceputul secolui al XIV-lea. Din punt de vedere istoric, Amsterdam a reprezentat intotdeauna un oras al tolerantei. Atitudinea primitoare a orasului a atras timp de secole o multime de imigranti, fie ei francezi, englezi, spanioli, flamanzi sau de orice alta nationalitate. In prezent, Amsterdam are o populatie de 740.000 de locuitori, din care, insa, doar 41% sunt autohtoni. Acesta este poate unul dintre motivele pentru care orasul este plin de culoare. Dar lista caracteristicilor care dau acestei capitale un plus de unicitate este lunga.

Amsterdam este singura capitala europeana in care consumul de droguri usoare (marijuana, hasis) este permis, dar si unul dintre putinele locuri ale lumii in care prostitutia a devenit un punct de atractie, nu atat prin servicii, cat prin traditie si context.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: