Setari Cookie-uri

Amsterdam - cel mai mare dintre orasele mici ale lumii

Olanda inseamna paradoxul spatiului. Iar Amsterdamul, ca o adevarata capitala, respecta aceasta regula a Tarilor de Jos. Aglomerarea urbana, arhitecturala socheaza la prima vedere orice turist. Casele sunt inghesuite, dar reusesc sa ofere confort inaltandu-se vitejeste in sus, catre cer. Dar, paradoxal, Olanda reprezinta o tara mare. Iar Amsterdam, capitala a liberatii, a culturii, a istoriei si a artei reuseste sa stranga intr-un spatiu putin generos o multime de atractii turistice care ademenesc in fiecare an aproximativ trei milioane si jumatate de turisti straini. Amsterdam este o lume intreaga. O alta lume.

In mod clar, unul dintre principalele puncte de atractie ale Amsterdam-ului este reprezentat, cel putin pentru romani, de celebrele coffee shop-uri, unde un “joint” costa doar 3 euro, iar faimoasele “cookies” - prajiturele din marijuana - sunt preparate dupa retete speciale. Totusi, tocmai datorita faptului ca este permis, consumul nu depaseste cote alarmante. In general, aceste locuri sunt frecventate mai ales de turistii infometati de libertate si mai putin de localnicii care, chiar daca sunt consumatori, consuma drogurile usoare, daca nu ocazional, atunci cu siguranta moderat.

Atractii multicolore, multiculturale, multibugetare

Amsterdam este un oras al contrastelor. Are peste 50 de muzee, este un “megapolis” al culturii, dar are un intreg cartier “rosu”, in care serviciile sexuale se vand la vitrina. Legislatia in privinta drogurilor este extrem de drastica, dar gramul de marijuana costa cat o bere buna. Poti sa fii amendat daca faci fotografii prostituatelor in The Red District, dar nimeni nu iti face nimic cand cumperi servicii sexuale care de care mai neobisnuite si extreme. Este un oras mic, bogat, aglomerat, dar BMW-urile opresc pentru a face loc biciclistilor care se bucura de cele mai largi si lungi piste de bicicleta din intreaga Europa. Este orasul tuturor turistilor pentru ca ofera romantism, liberate, nebunie, arta, istorie si cultura.

Ce poti face si cat te costa

Nu poti pleca din Amsterdam fara sa vizitezi macar cateva dintre cele 50 de muzee. Cel mai simplu mod de a avea acces in cele mai importante dintre aceste cladiri pastratoare de opere, traditie si arta este sa-ti cumperi cu 35 de euro un card valabil in majoritatea muzeelor din Amsterdam. Apoi, poti incepe vizita cu Rijksmuseum, cel mai important, dar si cel mai mare muzeu al orasului. Aici vei putea admira opere ale unor pictori celebri, cum ar fi Vermeer, Rembrandt sau Jan Steen. Nu rata muzeul Van Gogh, unde e expusa cea mai mare parte a lucrarilor pictorului, si nici Casa Anne Frank. Muzeul Slefuitorilor de Diamante, cel al Torturii, al Berii sau al Stiintei si Tehnologiei, Muzeul Erotic sau cel al Echipei Ajax sunt doar cateva dintre spatiile culturale sau pseudoculturale din Amsterdam.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.