Setari Cookie-uri

Ocna Sibiului - litoralul Ardealului

Contrar prejudecatii impartasite de cei mai multi dintre noi, statiunile balneare nu se adreseaza unei categorii de public restranse si nici nu sunt sinonime cu reumatismul! Un exemplu elocvent il constituie Ocna Sibiului, o veritabila oaza de liniste, care poate oferi un refugiu reconfortant persoanelor active de orice varsta, dornice sa scape de tumultul vietii cotidiene. Ideea preconceputa conform careia in statiunile de acest tip merg la bai doar ai nostri bunici are un sambure de adevar care este insa ignorat cu seninatate de noi toti, din lipsa de timp sau de interes. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu ne-am format inca reflexul de a face un sejur intr-o statiune balneara.

Contrar prejudecatii impartasite de cei mai multi dintre noi, statiunile balneare nu se adreseaza unei categorii de public restranse si nici nu sunt sinonime cu reumatismul! Un exemplu elocvent il constituie Ocna Sibiului, o veritabila oaza de liniste, care poate oferi un refugiu reconfortant persoanelor active de orice varsta, dornice sa scape de tumultul vietii cotidiene. Ideea preconceputa conform careia in statiunile de acest tip merg „la bai” doar ai nostri bunici are un sambure de adevar care este insa ignorat cu seninatate de noi toti, din lipsa de timp sau de interes. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu ne-am format inca reflexul de a face un sejur intr-o statiune balneara.

E drept ca la Ocna Sibiului se merge la „bai” pentru a profita de proprietatile curative ale apelor, atestate stiintific in 1820 de dr. Pataki Samuel si confirmate apoi de chimistul Firedrich Binder in 1844. La fel de adevarat este ca apele sarate au o actiune benefica asupra circulatiei sangvine periferice, ca au un efect sedativ si revigorant, incetinind totodata procesele degenerative. Dar de aceste miracole naturale trebuie sa profitam toti, indiferent de virsta, de vreme ce ritmul cotidian alert la care vrind-nevrind sintem supusi ne solicita fizic si psihic la maxim.

Citește și:

Presupunind prin absurd ca ati rezista tentatiei de a face baie intr-unul din ochiurile de apa sarata, cu siguranta veti fi simti imboldul de a le vedea fie si pentru modul neobisnuit in care au luat nastere, prin actiunea comuna a omului si a naturii. Acestea s-au format ca urmare a inundarii exploatarilor saline, consemnata inca din 1770, cind aparusera deja13 lacuri de acest tip. Acest fenomen a fost acceelerat de abandonarea minelor de sare, care a dus la patrunderea apelor de infiltratie si dizolvarea calotei saline superioare si a pragurilor care sustineau puturile. Astfel, pe locul fostelor exploatari au aparut lacuri cu apa sarata de concentratie mare, care, desi cu suprafata redusa, au adincimi mari, datorita metodei de excavatie miniera de tip „clopot”.

Daca ajungeti la Ocna Sibiului, nu ratati ocazia de a face turul celor mai populare lacuri, Horea (44,50 m), Closca (34,55 m) si Crisan (44 m), dar si a Lacului fara fund (32 m), declarat rezervatie naturala hidro-geologica, si, bineinteles, a lacului Avram Iancu (128 m), care este cel mai adinc lac sarat antropic din Romania si unul dintre cele mai adanci din Europa.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    18 Iunie 2008
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.