Exista pe mapamond cateva orase cu nume rasunatoare, curtate de milioane de turisti anual. Totodata, exista orase mai mici, cvasianonime, insa cu un farmec aparte si cu multe experiente de oferit. Specialistii in turism le recomanda pe acestea din urma, pentru o vacanta mai relaxata, mai putin costisitoare si mai originala. Pentru destinatiile europene, toate semnele ne indica Estul. Si asta, dintr-o multitudine de motive: sarm eclectic, grandoare romantica, preturi scazute si populatie prietenoasa. Specialistii americani recomanda orase ca Bucurestiul, Sofia, Varsovia sau Cracovia. De ce? Pentu ca acestea infatiseaza "Europa, asa cum era odata".

Africa si Asia sufera de aceleasi probleme de popularitate intalnite in Europa. In prezent, Ngorongoro Crater, din nordul Tanzaniei, este atat de vizitat incat autoturismelor le este permis sa ramana doar o jumatate de zi. O alternativa la fel de exotica este Namibia, ale carei parcuri nationale ofera curse cu masini de teren neacoperite sau curse nocturne, care sunt interzise in Tanzania.Thailanda este atat tara zambetelor, cat si a pachetelor turistice dinspre Europa. Tara a fost acoperita de un val de peste 13 milioane de turisti anul trecut. O alta metoda de a contribui la refacerea post-tsunami este vizitarea insulelor Maldive, un arhipeleag de o frumusete aproape absurda, la sud-vest de Sri Lanka, in Oceanul Indian.

In America Centrala si de Sud, destinatiile de evitat sunt Cancun, Los Cabos si Acapulco. La 700 de kilometri sud de Acapulco, orasul Huatulco este inconjurat de paduri virgine. Costa Rica este un alt oras vizitat in exces. In urma cu doi ani, era destinatia atator turisti, incat hoteluirle refuzau sa mai incheie contracte cu agentiile de turism, deoarece inchiriau camerele direct vizitatorilor.In continuare, va vom prezenta cateva din cele mai curtate destinatii turistice si alternativele lor, ascunse intr-un con de umbra si magie.

In loc de Roma, incercati… Croatia
Daca doriti o vacanta de vara intr-un furnicar de turisti, Roma poate fi o varianta potrivita. Daca insa doriti o atmosfera similara, orasul croat Pula este o destinatie demna de luat in considerare. Orasul are unele din cele mai bine prezervate ruine din periada romana din intreaga Europa, amfiteatrul local, construit in secolul I, fiind mult mai bine prezervat decat Colosseumul din Roma. In plus, localizarea in zona Marii Adriatica face ca zeci de plaje superbe sa fie la doar o aruncatura de bat.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: