Setari Cookie-uri

Italia, intre Franta si Elvetia

Valle d’Aosta, cea mai mica dintre cele 20 de provincii ale Italiei, reprezinta cu siguranta una dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii. Situata in nord-vestul "cizmei", Aosta este "prinsa" intre granitele Italiei cu Elvetia si Franta. Mica provinicie este la propriu ingropata de Alpii Italieni (Walliser), datorita carora dezvoltarea turismului montan la standardele cele mai inalte a fost si este inca una dintre prioritatile administratiei locale.

Valle d'Aosta, cea mai mica dintre cele 20 de provincii ale Italiei, reprezinta cu siguranta una dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii. Situata in nord-vestul “cizmei”, Aosta este “prinsa” intre granitele Italiei cu Elvetia si Franta. Mica provinicie este la propriu ingropata de Alpii Italieni (Walliser), datorita carora dezvoltarea turismului montan la standardele cele mai inalte a fost si este inca una dintre prioritatile administratiei locale.

Primul lucru care m-a socat odata ajunsa in Aosta, capitala proviniciei cu aproape acelasi nume (Valle d'Aosta), a fost muntele. Uitandu-ma pe geamul masinii, contorsionandu-mi corpul astfel incat sa-mi plasez fata cat mai aproape de baza de jos a gemului, am ajuns la concluzia ca, in ciuda tuturor eforturilor mele, nu puteam vedea cerul din cauza celor mai inalte varfuri in vecinatatea carora ma aflasem vreodata. Numai dupa ce am coborat din masina am realizat ce inseamna, in Italia, un oras de munte. In munte.

Daca Aosta va suna cunoscut...

...asta se datoreaza faptului ca acest mic oras italian este infratit cu Sinaia de cativa ani buni. Tot in Sinaia exista si o strada cu numele orasului din Alpi, exact asa cum in Aosta exista o alee care poarta numele statiunii de pe Valea Prahovei.
Frumusetea acestei provincii se datoreaza in primul rand cadrului natural, dar si felului in care italienii inteleg sa faca turism. Aosta, cel mai mare oras al provinciei, se afla la inceputul partii italiene a Tunelului Mont Blanc, la doar 200 de kilometri de Milano, 200 de kilometri de Lyon (Franta) si la numai 180 de kilometri de Geneva (Elvetia). Influentele franceze sunt, de altfel, foarte vizibile. Localnicii vorbesc fluent limba franceza, iar specificul gastronomic al zonei are clare influente de dincolo de Alpi. Pentru turistii din intreaga lume, Aosta reprezinta insa o zona privilegiata datorita unei baze istorice, arhitecturale si sportive demne de invidiat. Chiar daca Italia este cunoscuta in principal datorita zonelor din sud (insoritele insule ale Sardinei si Siciliei) sau datorita Romei si Venetiei, partea de nord a tarii nu face rabat de la “fascinant”, “unic” si “demn de vizitat”, “necesar de revenit”.

Sempre Italia, sempre estasi
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.