Setari Cookie-uri

Italia, intre Franta si Elvetia

Valle d’Aosta, cea mai mica dintre cele 20 de provincii ale Italiei, reprezinta cu siguranta una dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii. Situata in nord-vestul "cizmei", Aosta este "prinsa" intre granitele Italiei cu Elvetia si Franta. Mica provinicie este la propriu ingropata de Alpii Italieni (Walliser), datorita carora dezvoltarea turismului montan la standardele cele mai inalte a fost si este inca una dintre prioritatile administratiei locale.

Italia isi obisnuieste de secole turistii sa o admire, sa se lase fascinati de zestrea ei istorica, arhitecturala, arheologica. Valle d'Aosta nu se lasa mai prejos. Aceasta provincie, locuita inca din timpuri preistorice, a fost una dintre regiunile cu o importanta istorica strategica, orasul Aosta fiind unul dintre cele mai importante centre romane ale vremii. Astfel, aportul expansiunii si al dominatiei Imperiului Roman s-a dovedit extrem de important pentru dezvoltarea turismului in aceasta zona. Perioada feudala, extrem de intensa, a lasat prezentului o multime de atractii majore: castele medievale cocotate pe varfuri de munte, cetati fortificate cu cate trei ziduri de aparare, santuri pentru apa si poduri mobile (Montjovet, Fenis, Verres, Bard, Quart, Pont-Saint-Martin, Introd, Sarre etc.), precum si palate nobiliare care se intreceau in abordarea luxului medieval (Issogne, Chatillon, Aymavilles, Saint-Pierre).
Vestigiile romane sunt de asemenea numeroase si extrem de bine intretinute. Astfel, in Aosta, turistii pot vizita teatrul roman, amfiteatrul in aer liber, construit dupa principiile fixe care asigurau o vizibilitate maxima, dar si o acustica perfecta, arcul lui Augustus sau Poarta Pretoriana.

Alunecare, distractie, natura, relaxare

Daca inca nu v-ati hotarat asupra unei destinatii pentru vacanta de iarna, pentru Craciun sau Revelion, iata un loc care ar putea concura cu orice alta recomandare. Aceasta zona a Italiei este recunoscuta pentru peisajele ei mirifice. Sezonul de iarna din Valle d'Aosta reprezinta puntul culminant al activitatii turistice din zona. Chiar daca vara vine cu avantajul caldurii si deci, al posibilitatii de a explora Alpii in excursii de poveste, iarna, turistii impatimiti au la dispozitie sute de kilometri de partii amenajate special pentru tot ce inseamna sporturi de iarna.

Cele mai populare statiuni de iarna ale Italiei de afla aici: Pilla, Courmayeur, Breuil-Cervinia sau Gressoney. Sezonul de schi incepe in decembrie si tine pana in luna aprilie, iar conditiile sunt dintre cele mai bune. Statiunea Courmayeur, spre exepmplu, este una dintre cele mai vechi statiuni de iarna ale Italiei si este supranumita “perla” turismului montan din zona. Orasul, aflat la poalele Mont Blanc-ului, se afla la 33 de kilometri de Aosta si la 150 de kilometri de Torino, iar partiile situate pe versantul de nord-vest ajung la o altitudine de 2745 de metri. Exista instalatii care va pot duce la o altitudine si mai mare, de unde veti putea alege daca vreti sa coborati pe schiuri in Franta sau tot in Italia. Acest lucru este posibil din 1986, cand cele doua tari, Italia si Franta, au realizat un acord privind conexiunea dintre centrele de schi italiene si cele situate in partea franceza a Alpilor. “Baza” de schi si snowboard a Aostei numara nu mai putin de 37 de partii cu o lungime totala de peste 150 de kilometri. Exista 37 de instalatii prin cablu si peste 300 de tunuri de zapada. Nu mai vorbim de multitudinea scolilor de schi, de pregatirea instructorilor, de diversitatea partiilor sau de instalatiile special amenajate pentru a spori confortul, dar si relaxarea si siguranta turistilor. Un lucru este cert: visul oricarui schior sau boarder se va implini aici.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.