Setari Cookie-uri

Interzis copiilor sub 14 ani: Auschwitz

Pentru noi toti, Auschwitz este probabil cuvantul cu cele mai negre conotatii. Pol al iadului nazist, "fabrica mortii" este situata strategic in mijlocul Europei si reprezinta mai degraba o destinatie funebra decat una "deosebita". Numit generic "muzeu", complexul memorial de la Auschwitz-Birkenau este in primul rand un loc in care oamenii de astazi ar trebui sa rememoreze, sa inteleaga la modul cel mai profund greselile trecutului si sa invete din moarte cum sa construiasca o lume mai buna. Oricum ar fi, o calatorie la Auschwitz este, in mod clar, o experienta definitiva. Pentru care nu multi sunt cu adevarat pregatiti.

Pentru noi toti, Auschwitz este probabil cuvantul cu cele mai negre conotatii. Pol al iadului nazist, “fabrica mortii” este situata strategic in mijlocul Europei si reprezinta mai degraba o destinatie funebra decat una “deosebita”. Numit generic “muzeu”, complexul memorial de la Auschwitz-Birkenau este in primul rand un loc in care oamenii de astazi ar trebui sa rememoreze, sa inteleaga la modul cel mai profund greselile trecutului si sa invete din moarte cum sa construiasca o lume mai buna. Oricum ar fi, o calatorie la Auschwitz este, in mod clar, o experienta definitiva. Pentru care nu multi sunt cu adevarat pregatiti.

Auschwitz este numele german al oraselului Oswiecim, aflat in sudul Poloniei. Mica localitate medievala a fost invaluita intr-o aura totala de anonimat pana la debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Auschwitz se afla la 70 de kilometri de Cracovia si a devenit simbolul international al Holocaustului doar datorita unei pozitii favorabile. Nazistii au construit aici cel mai mare lagar de concentrare datorita infrastructurii feroviare si rutiere, dar si faptului ca majoritatea cladirilor din zona erau deja construite, regiunea fiind intens industrializata inca dinaintea inceperii razboiului.

Cateva motive pentru a NU merge acolo

Statistic vorbind, foarte multi dintre cei care au intrat in Muzeul Memorial Auschwitz -Birkenau au iesit terifiati dupa doar cateva minute. Vizitarea muzeului nu este recomandata copiilor sub 14 ani si nici persoanelor care nu pot suporta presiunea unei istorii cu adevarat socante. Latura neagra a umanitatii este prezentata aici la modul cel mai brut. Deloc cosmetizata, moartea si efectele ei, teroarea si degradarea umana au un efect extrem asupra oricarui vizitator. Muzeul Memorial a fost deschis la initiativa Parlamentului polonez in anul 1947, iar din anii '90 pana in prezent nu mai putin de 25 de milioane de persoane din toate colturile lumii au vizitat acest fost lagar de concentrare nazist. Este un loc care provoaca repulsie, suferinta, teroare.

Este un loc in care oamenii nu se mai simt mandri de faptul ca sunt oameni. Cei mai multi dintre vizitatori nu au mai revenit niciodata, dar foarte putini au regretat experienta. Si asta pentru ca o vizita la Auschwitz reprezinta o experienta pe cat de socanta, pe atat de constructiva. O vizita a Muzeului nu trebuie insa facuta doar din motive superficiale: curiozitate, dorinta de senzatii tari si asa mai departe. Turistul obisnuit ar trebui sa evite zona si sa opteze pentru regiunile istorice, pure sau exotice ale mapamondului. Auschwitz este “o destinatie” pentru care trebuie sa fii pregatit. Este un loc creat pentru a aminti prezentului de teroarea trecutului. Este un spatiu in care omul este obligat sa recunoasca faptul ca umanitatea a creat monstri. Si ca acesti monstri nu mai trebuie treziti niciodata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.