Setari Cookie-uri

Interzis copiilor sub 14 ani: Auschwitz

Pentru noi toti, Auschwitz este probabil cuvantul cu cele mai negre conotatii. Pol al iadului nazist, "fabrica mortii" este situata strategic in mijlocul Europei si reprezinta mai degraba o destinatie funebra decat una "deosebita". Numit generic "muzeu", complexul memorial de la Auschwitz-Birkenau este in primul rand un loc in care oamenii de astazi ar trebui sa rememoreze, sa inteleaga la modul cel mai profund greselile trecutului si sa invete din moarte cum sa construiasca o lume mai buna. Oricum ar fi, o calatorie la Auschwitz este, in mod clar, o experienta definitiva. Pentru care nu multi sunt cu adevarat pregatiti.

Moartea in cifre

Incepand cu anul 1940, Germania nazista a inceput construirea mai multor lagare de concentrare si exterminare in zona de sud a Poloniei. Lagarele de la Auschwitz, trei la numar, au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler. Conform celor mai recente date, se estimeaza ca aici au fost executati intre 1,1 si 1,6 milioane de oameni. Peste 90% dintre acestia erau evrei. Restul, rromi sau prizioneri de razboi polonezi si sovietici. Cele trei lagare principale au fost:
Auschwitz I - unde nazistii au experimentat pentru prima data exterminarea in masa cu “ajutorul” gazului Zyklon B. Aici se afla si centrul administrativ al comandamentului SS. Tot aici au fost ucisi primii evrei, aici s-au facut primele experimente medicale pe oameni vii si de aici a inceput expansiunea mortii prin construirea lagarelor Auschwitz II si III.
Auschwitz II Birkenau este locul in care moartea a capatat o amplitudine maxima. Se estimeaza ca in AII au fost exterminati aproximativ 1 milion de evrei proveniti din toate colturile Europei. Birkenau a fost de asemenea si cel mai mare lagar nazist, aici
aflandu-se peste 300 de baraci din lemn cu o capacitate de aproximativ 100.000 de prizonieri. Birkenau este cel mai bine conservat lagar, dar si cel mai socant. O mare parte din sol este inca acoperita cu cenusa umana, iar crematoriile, camerele de gazare, cele destinate torturii formeaza o imagine cuprinzatoare a scopului final al acestui complex: distrugerea umana prin toate tehnicile posibile.
Auschwitz III (Monowitz) este singurul care a fost folosit ca lagar de munca pntru uzina Buna-Werke. Persoanele care ajungeau aici erau considerate norocoase dar, in marea lor majoritate, sfarseau la Birkenau datorita epuizarii fizice care survenea la doar cateva saptamani de la deportare. Totusi, cei mai multi supravietuitori ai lagarelor de la Auschwitz provin de aici. De aceea se spune ca, daca Germania nu ar fi avut nevoie de mana de lucru, astazi in lume probabil nu ar mai fi existat evrei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.