Setari Cookie-uri

Delta Dunarii in esente, natura si libertate

Teritoriul dintre cele trei brate principale ale Dunarii, Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe este unic in lume din punct de vedere turistic. Salbaticia si unicitatea locurilor creeaza impresia unei jungle paradisiace in care turistul pierde contactul cu lumea exterioara. Delta, inca nedescoperita si din fericire neexploatata turistic ofera o sansa unica – cel putin daca vorbim de teritoriul Romaniei – al unui contact direct, nemjlocit cu natura salbatica, cu traditii neatinse si cu un stil de viata simplu, nepretentios dar incredibil de fascinant. Daca va numarati printre turistii care prefera destinatiile interne, sau carora natura si calmul le este suficient, destinatia perfecta pentru Vacanta de Paste nu poate fi alta.

Delta este un vast mozaic al speciilor, fara egal in Europa, cu numeroase unicate mondiale. Dintre cele peste 300 specii de pasari amintim: pelicani, gaste, rate salbatice, berze, cormorani, egrete, califari albi sau rosii, flamingo, lebede, multe dintre ele monumente ale naturii ocrotite prin lege. Mentionam faptul ca, pe deasupra Deltei, trec sase drumuri ale pasarilor migratoare, ea aflandu-se la jumatatea distantei dintre Ecuator - Polul Nord (Paralela 45) si constituind asadar, un loc firesc pentru popasul pasarilor migratoare. Multe dintre speciile de pesti intalnite aici au o mare valoare economica: morun, nisetru, pastruga, cega - purtatori ai icrelor negre. Dintre mamifere se remarca herminele, pisicile salbatice, bizamul, cainele enot, broastele testoase s.a.
Inegalabila flora cuprinde, printre altele, nuferi albi sau galbeni, nuci de apa, papura, ferigi de apa, trestii mirositoare, stanjenei de balta. Peisajul floral impresionant de bogat al acestor locuri este completat cu cele 8.000 de hectare de paduri cu arbori gigantici pe ale caror trunchiuri cresc plante agatatoare.
Trebuie precizat ca in Delta se poate pescui tot timpul anului, exceptie facand perioada depunerii icrelor care incepe la 1 aprilie si dureaza 60 zile. De asemenea, este interzis accesul la rezervatiile naturale, cand incepe perioada cuibaritului, la jumatatea lunii iunie.

Pe teritoriul romanesc, Dunarea strabate 1.075 de kilometri, marcand granita de sud a tarii. Cursul Dunarii poate fi subdivizat in patru sectoare astfel: de la Bazias la Portile-de-Fier, de la Portile-de-Fier la Calarasi, de la Calarasi la Braila si in aval de Braila pana la varsarea in mare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.