Setari Cookie-uri

Viena in pasi de vals (III)

Traficul, si in general transportul cu orice mijloc de locomotie este durerea acuta a romanului. Nu si a vienezului insa care poate fi fericit ca s-a nascut intr-o tara asa de organizata si are un oras condus de niste oameni asa de inteligenti. Care nu vor autostrazi suspendate ci doar un orar predictibil, respectat aproape la secunda de tot ce inseamna conducator de vehicul de transport in comun.

Metroul (U-bahn) are 6 magistrale numerotate si colorate diferit, cu cateva puncte de intersectie unde poti schimba linia. Orarul se respecta la secunda. Exista insa si exceptii cand, din cauza unor evenimente neprevazute, poate intarzia. Cand am plecat noi catre Wien Mitte, in drumul spre aeroport, s-a intamplat ceva si am facut cam 20 de minute in loc de 10. In restul zilelor nu s-a intamplat niciodata ca metroul sa intarzie. Si l-am folosit cam de 4-5 ori pe zi.

Am remarcat faptul ca in fiecare statie de metrou (dintre cele prin care am trecut) erau scari rulante si lifturi. Lifturile sunt folosite mai mult de catre persoanele in varsta, persoane cu dizabilitati sau cu bagaje. Noi am mers de cateva ori cu ele cand ne dureau picioarele atat de rau incat chiar si drumul pana la scara rulanta ni se parea un cosmar. Accesul in statie se face pe incredere. Da, ati citit bine, pe incredere. Nu exista bariere de trecere si e pe riscul tau daca nu stampilezi biletele de calatorie. Cred ca exista si controale dar in cele 4 zile cat am stat acolo nu am prins niciunul.
Metroul este subteran si suprateran. Daca mergeti la Schonbrunn veti vedea ca trenul merge o bucata de drum si pe la suprafata.

Citește și:

Daca vreti sa experimentati si mersul cu bicicleta, prin Viena exista locuri de unde puteti inchiria cu ora sau cu ziua, doar ca nu stiu sa va spun mai multe pentru ca nu le-am folosit. A, si inca ceva: vienezii isi transporta si bicicletele cu metroul, coborandu-le sau urcandu-le tot cu liftul. Vagoanele au zone rezervate pentru asa ceva, ca si pentru carucioare pentru handicapati si carucioare pentru copii.
Si daca vreti ceva mai haios, atunci puteti inchiria un Segway dar e cam scumput. Cam 70 euro pentru 3 ore.

Iuliana Butuc-Cerchez

Articol preluat de pe Xplorio

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.