Setari Cookie-uri

Perla Dunarii- Budapesta

"Perla Dunarii", "Orasul Spa-urilor" sau "Amsterdam-ul Estului" oricum ai 'alinta' Budapesta, capitala Ungariei se dovedeste fascinanta pentru fiecare vizitator. Impletirea elegantei si farmecului traditional cu atmosfera si efervescenta moderna, istoria, arta, cultura veche si noua, viata de noapte debordanta, specialitatile culinare unice si nu in ultimul rand Dunarea ce aduce natura in mijlocul orasului, transforma Budapesta intr-una din cele mai apreciate destinatii turistice europene.

Daca ajungeti pe Bastionul Pescarilor (Halaszbastya) din piata Szentharomsag nu ezitati sa aruncati macar o privire catre sistemul de bastioane cu sapte turnuri in stil neoromantic. Odata ajunsi acolo va aflati apoape de biserica si manastirea dominicana Sfantul Nicolae (Szent Miklos-templom) a caror ramasite provin din secolele XIII-XV. Nu trebuie sa o ratai fiindca aceasta este o unica manifestare a sacrului in profan, fiind integrata cu mult stil si eleganta in interiorul luxosului Hotel Hilton.
Mai merita trecuta in program Biserica parohiala din centrul istoric, unica prin colectia de stiluri arhitecturale pe care o intruneste: toate de la stilul roman pana la clasicism. Recent renovata Sinagoga din Budapesta are o acustica excelenta, fiind intrebuintata si la organizarea concertelor, dar este in acelasi timp si cea mai mare sinagoga din Europa.

Cel mai mare si mai somptuos edificiu al Ungariei se afla tot aici. Este vorba despre Cladirea Parlamentului (Orszaghaz) cu 96m in inaltime, 118 in latime, cu 10 curti, 29 case ale scarilor, si 27 porti. Construita de Imre Stendl intre 1885 si 1902, resedinta pasteaza Sfanta Coroana si insemnele de incoronare. Acestea pot fi vizitate in grupuri sub indrumarea ghizilor locali. Pentru a continua lista superlativelor, adaugam ca nu exista clopte mai mari in Ungaria decat cele ale Bisericii Sfatul Stefan (Szent Istvan Bazilika), constuita in stil neorenascentist.
Peisajul romantic este completat de cele doua pesteri ale capitalei deschise publicului: pestera de stalactite si stalagmite Palvolgyi (din care se pot vizita 500m) si pestera din Szemlo-hegy (care se poate vizita pe o distanta de 300m).
Daca va propuneti sa faceti cumparaturi in Budapesta, trebuie sa ajungeti neaparat in Vaci Utca si strazile din zona. Aici gasiti magazine de brand dar si buticuri de designeri locali si magazine mici. Daca e frig afara si nu ati gasit nimic interesant in zona, merita sa faceti o vizita de shopping in WestEnd City Center - unul din cele mai mari mall-uri din Europa Centrala si de Est. Pentru bijuterii din aur si argint merita sa treceti pe la La Vallie (V Vadasz utca 32. Tot in zona merita sa treceti pe la Le Boutique des Vins (V Jozsef Attila utca 12) pentru a va face stocul de vinuri unguresti. Merita sa mergeti si in Piata Mare - Vasarcsarmok pentru specialitati traditionale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.