Setari Cookie-uri

Povestea Vama Veche - o moarte fara sfarsit

Nu exista statiune in Romania care sa se bucure de o mai mare mediatizare decat Vama Veche. Devenita de-a lungul ultimilor zece ani un adevarat brand, Vama inca socheaza, atrage, reusind totodata sa-si pastreze aura de mister. Ironic, statiunea de la capatul Romaniei moare de cateva sezoane incoace, se degradeaza continuu, se schimba, se pierde, se transforma in fiecare an pe paginile tuturor ziarelor si pe buzele melancolicilor. Problema Vama Veche nu se mai termina cu toate acestea insa statiunea a reusit, in ciuda tuturor prognozelor, sa-si pastreze farmecul boem si spiritualitatea aprinsa. Care este Povestea Vamii si de ce mii de turisti aleg inca aceasta statiune? E un trend, o moda, incapatanare sau libertate?

Nu exista statiune in Romania care sa se “bucure” de o mai mare mediatizare decat Vama Veche. Devenita de-a lungul ultimilor zece ani un adevarat brand, Vama inca socheaza, atrage, reusind totodata sa-si pastreze aura de mister. Ironic, statiunea de la capatul Romaniei “moare” de cateva sezoane incoace, se degradeaza continuu, se schimba, se pierde, se transforma – in fiecare an pe paginile tuturor ziarelor si pe buzele melancolicilor. “Problema Vama Veche” nu se mai termina… cu toate acestea insa statiunea a reusit, in ciuda tuturor prognozelor, sa-si pastreze farmecul boem si spiritualitatea aprinsa. Care este Povestea Vamii si de ce mii de turisti aleg inca aceasta statiune? E un trend, o moda, incapatanare sau libertate?

Brandul Vama Veche inca mai face valuri. E o moda care nu trece sa spui ca “Vama Veche nu mai e la fel”, “Vama Veche a murit”, “Hai sa salvam Vama Veche”. S-a scris atat de mult despre schimbarea si moartea acestui colt de paradis incat multi s-au plictisit sa auda aceeasi si aceeasi poveste. In mod clar insa, samburele de adevar exista: in anii ’70, ’80 Vama Veche era un satuc care numara doar cateva zeci de suflete de pescari. Vara, cativa turisti boemi se adunau aici pentru nudism, liberatate in discurs, conversatii politice, dansuri, voie buna, natura si liniste. Astazi, satucul de langa granita cu Bulgaria s-a transformat intr-un Neptun junior cu cateva enclave flower power si generatii hippie. Formata dintr-un amalgam de stiluri, muzica si perceptii, Vama Veche este cea mai noua statiune turistica a litoralului. Investitiile hoteliere au explodat, turistii – atrasi de “misterul” fabricat in laboratoarele media vin in valuri din ce in ce mai mari, iar vechii vamaioti ori si-au gasit alte refugii, ori raman aici pentru a se bucura de ce a mai ramas din vechea si reala Vama.

Citește și:

Vama Veche, inainte de invazie

Nu sunt multi cei care isi amintesc de Vama Veche de dinainte de explozia turistica. In anii ’70, ’80 si chiar imediat dupa revolutie, Vama era doar o comuna in apropiere de 2 Mai si Mangalia. Capatase un oarecare renume datorita izolarii sale si a plajelor pustii. O anumita categorie de oameni veneau aici vara de vara, in general cu corturile, pentru a se bucura de natura si liniste. Dupa anii ’90 insa, Vama Veche a devenit din ce in ce mai cunoscuta. Odata cu aparitia trupei “Vama Veche” statiunea a cunoscut o notorietate neasteptata iar in anii care au urmat investitiile in turism au cunoscut o explozie fara precedent. Metrul de teren ajunsese in anii 2000 la 100 de euro, concesionarile se inmulteau de la luna la luna, iar vamaiotii, noi si vechi, pledau pentru izolare si conservare in timp ce vilele, hotelurile si pensiunile luxoase se inaltau pe de o parte si de alta a drumurilor de tara. Paradoxal, lupta pentru pastrarea valorilor “made in Vama Veche” a crescut notorietatea statiunii si, deci, si numarul de turisti care au ales-o ca destinatie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.