Setari Cookie-uri

Povestea Vama Veche - o moarte fara sfarsit

Nu exista statiune in Romania care sa se bucure de o mai mare mediatizare decat Vama Veche. Devenita de-a lungul ultimilor zece ani un adevarat brand, Vama inca socheaza, atrage, reusind totodata sa-si pastreze aura de mister. Ironic, statiunea de la capatul Romaniei moare de cateva sezoane incoace, se degradeaza continuu, se schimba, se pierde, se transforma in fiecare an pe paginile tuturor ziarelor si pe buzele melancolicilor. Problema Vama Veche nu se mai termina cu toate acestea insa statiunea a reusit, in ciuda tuturor prognozelor, sa-si pastreze farmecul boem si spiritualitatea aprinsa. Care este Povestea Vamii si de ce mii de turisti aleg inca aceasta statiune? E un trend, o moda, incapatanare sau libertate?

In 2002 a fost organizat festivalul Stufstock care era practic interfata unei campanii de amploare - Salvati Vama Veche - campanie initiata de Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio- Cultural, care a demarat actiunile de atragere a atentiei autoritatilor si opiniei publice asupra pericolului distrugerii din punct de vedere ecologic si cultural a zonei.

Campania viza ecologizarea zonei 2 Mai -Vama Veche-Limanu precum si protejarea ariei de constructiile ilegale care nu tineau seama de un plan urbanistic. Festivalul Stufstock care avea ca obiectv principal salvararea Vamii a atras, paradoxal, dar si foarte previzibil, o mediatizare puternica, o notorietate amplificata, investitii hoteliere si mai mari precum si turistii multi, mai putini boemi, dar foarte curiosi. Lupta pentru Vama Veche a condamnat Vama la popularitate… contrar asteptarilor insa, statiunea s-a incapatanat sa ramana cel mai important reper pentru turismul boem, spiritual, liber si total lipsit de prejudecati.

Citește și:

De ce mergem in Vama Veche?

Vama Veche, ultima statiune a litoralului romanesc, se afla la 12 kilometri de Mangalia, intre localitatea 2 Mai si frontiera cu Bulgaria. Motivele pentru care an de an mii de turisti aleg Vama ca destinatie tin mai degraba de latura spirituala decat de cea practica. In Vama nu exista malluri, parcuri de distractie sau cluburi cu sonorizare de ultima generatie – iar acesta este un argument pro. In Vama nu exista nici macar asfalt. Drumul de la Mangalia trece de un indicator albastru pentru a ajunge intr-o intersectie cu alte doua secundare. In sus, in dreapta, o straduta ingusta duce catre casele pescarilor. In jos, drumul cu praf coboara catre mare strajuit de terase, buticuri, pensiuni si tarabe. Din luna mai pana tarziu, in septembrie, muzica pluteste in aer, oamenii se plimba desculti, cozile nu se mai termina la clatite iar plajele se incapataneaza sa ramana aglomerate de corturi si prosoape. Mai nou si de sezlonguri…

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.