Cand nostalgia post-vacanta incepe sa-si faca simtita prezenta, planificarea unei calatorii este optiunea la care apeleaza cei mai multi calatori la nivel global. 32% dintre acestia cred ca cea mai usoara trecere de la concediu la rutina are loc daca isi mai iau cateva zile libere dupa terminarea concediului inainte sa revina la birou sau la scoala. Pentru calatorii romani, aceasta optiune este importanta intr-o proportie mai mare (46%), conform datelor momondo.ro.

Valuri de turisti au incalzit cele mai cunoscute destinatii din lume vara trecuta, insa au ramas numeroase destinatii frumoase pe care sa le explorezi liber toamna, fara riscul de a calca pe picior un alt turist in drumul spre aeroport, la hotel sau la fata locului. In zilele de toamna natura isi schimba infatisarea in culori fascinante la fiecare bataie de vant, majoritatea tarilor calde au ramas tot calde, doar ca toamna iti permit sa respiri mai bine. Mai mult, preturile la bilete de avion sunt atat de mici incat merita sa te prezinti la aeroport chiar si pentru o escapada de weekend. Ca sa fie mai usor de ales incotro iti poti lua zborul la propriu, specialistii momondo.ro au pregatit o lista cu opt destinatii ideale pentru o calatorie toamna.

1. Torino, Italia

Torino ramane un colt de lume usor subestimat. Grandoarea si regalitatea acestui oras pot fi observate la aproape orice colt de strada. Palazzo Reale, Palazzo Carignano, Madama, La Venaria si bulevardele elegante incadrate de arcade sculptate cu maiestrie sunt printre cele mai evidente semne. Torino are, totodata, cel mai mare numar de cafenele pe cap de locuitor. De-a lungul vremii, aceste cafenele au fost martore pentru intelectuali si refugiati politici, artistocrati, artisti, la bella gente din Torino si de peste granite. In plus, orasul este capitala italiana a ciocolatei, unde artistii culinari de aici au fost primii inspirati de mixul dintre ciocolata si alune de padure.

2. Oslo, Norvegia

Oslo. Calatorilor de acolo nu li se cere sa valideze cardurile de metrou pentru ca statul nu se teme ca va fi furat, cetatenii te ajuta cu draga inima sa le descoperi orasul, iar daca se intampla sa-ti uiti telefonul pe o banca in parc il poti recupera din acelasi loc. In Oslo natura exista in zeci de parcuri, insule, rauri si dealuri verzi (galben-rosiatice toamna). Pentru un peisaj cu mori de vant vechi, cascade, cafenele si tarmuri de ape, fa o plimbare de-a lungul raului Aker (Akerselva), cunoscut drept „plamanul verde din Oslo. Desi nordul Europei nu este o destinatie ieftina, in Oslo poti sa economisesti daca achizitionezi un city pass – ai intrare gratuita la 30 de muzee, piscine, transport public si altele.

3. Londra, Regatul Unit

Londra lui octombrie se intampla cel mai mare Oktoberfest din intregul Regat Unit. Tot aici poti face o plimbare pe strazile din East End, incarcate de magazine retro, graffiti si piete cu de toate. Un cartier cunoscut in trecut pentru saracie si criminalitate, East End este in prezent o comoara cu istorie, unde comunitati de imigranti din toate colturile lumii si-au insemnat puternic semnele trecerii. In plus, in prima joi a fiecarei luni, in East End se deschid portile a circa 150 de galerii, cu tot cu evenimentele, expozitiile, conferintele organizate pentru iubitorii de frumos.

4. Palermo, Italia

Palermo, aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Fie ca esti familiar cu limba italiana sau nu, cateva cuvinte din gastronomia locala te ajuta sa savurezi experienta: arancini (bulgari de orez umpluti cu carne sau legume si prajiti cu ou si pesmet), cannoli (un desert in forma de tub umplut cu branza ricotta, vanilie, fistic) si panella di ceci (preparate traditionale din naut si alte ingrediente, imbracate intr-o chifla).

5. Bristol, Regatul Unit

Bristol a fost desemnat cel mai potrivit oras britanic unde sa ajungi. Ca sa-i intelegi originile o vizita in zona portuara si la muzeul de istorie M Shed din zona sunt necesare. Dar unde sunt studenti trebuie neaparat sa fie si distractie, iar unde sunt studenti si distractie, exista, fara dubiu, si o cultura puternica a cafelei. Poti observa, in timp ce bei o cafea pe strazile orasului, graffitiurile artistului local Banksy, cunoscute in intreaga lume.

6. Zadar, Croatia

Zadar, dar nu in zadar, poti incerca vinul croat la taverna din centrul orasului numita La Bodega, unde vei gasi circa 250 de feluri de vin croat.

7. Belgrad, Serbia

Belgrad singur, te vei integra intr-o clipita daca te asezi intr-un local unde poti gusta din cognacul sarbesc. Daca nu apuci sa inveti prea multe cuvinte in limba locala, tine minte ca e posibil sa auzi cuvinte asemanatoare limbii romani, precum „brate” („frate”). Nu rata Strada Cetinjska, un vechi complex de berarii abandonate care a fost transformat intr-un hub urban, unde muzica, dansul si arta se completeaza si isi gasesc fiecare menirea ca in nicio alta parte.

8. Bruxelles, Belgia

Bruxelles este locul in poti dansa pe fiecare stil de muzica inventat vreodata, poti vizita galerii de arta, poti merge la un concert, o sesiune de jam, un festival (de film, de muzica, de mancare), o sarbatoare nationala a vreunei minoritati, o competitie sportiva. Atata culoare si viata exista in orasul acesta, incat singura problema pe care ai putea-o avea ar fi ca ziua are 24 de ore. Poate nu ai timp sa ajungi peste tot, dar Piata Centrala merita vazuta. Gaseste o gofra traditionala si serveste-o in timp ce admiri arhitectura pietei aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Din bucataria belgiana mai poti testa o portie de midii cu cartofi prajiti si sa gusti macar unul dintre cele 10 feluri de bere traditionala.


Studiul a fost initiat de momondo in 2017 in randul consumatorilor din 23 de tari: Rusia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, China, Germania, Danemarca, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Sondajul a implicat 24.700 de persoane, inclusiv aproximativ 1.000 de respondenti din Romania cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, atat barbati, cat si femei.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: