Cand te ratacesti pe potecile muntilor, prin desisul padurii sau prin pustiul unei vai, e bine sa stii ca te poti baza intotdeauna pe un prieten de nadejde: busola.

Busola poate asista functia de orientare in multe feluri, in functie de necesitati.

Folosirea busolei pentru orientarea hartii.

- tine harta orizontal; - pune busola pe harta (cu partea plata pe harta); - roteste harta pana cand liniile de nord de pe harta (o serie de linii paralele, egal depãrtate una de alta, desenate pe harta, toate indreptate spre nordul magnetic) sunt paralele cu acul busolei. Harta trebuie acum sa fie orientata fata de teren. Asta o face mult mai usor de citit, asa cum un text e mult mai usor de citit de sus in jos si de la stanga la dreapta decat invers.

Calcularea azimutului

Fiecare directie poate fi exprimatã ca fiind un unghi relativ la Nord, unghi ce poartã numele de azimut.

Azimutul se poate calcula in functie de un reper ales ca referinta de catre noi. Se procedeaza astfel:

1. Aseaza busola cu directia de mers spre punctul de referinta; 2. Tinand busola in pozitie orizontala, roteste pastila pana cand acul rosu ce reprezinta nordul magnetic se suprapune cu directia nord marcata pe pastila rotativa; 3. Citeste valoarea azimutului specific directiei de mers.

Pentru a te orienta dupa un azimut dat, procedura se desfasoara in sens invers.

1. Pune azimutul cunoscut in dreptul directiei de mers; 2. Tinand busola in pozitie orizontala, roteste-te pana cand acul rosu (nordul magnetic) se suprapune cu directia nord marcata pe pastila rotativa. 3. Mergi spre directia aratata de sagetile ce indica directia de mers. Asigura-te ca nu deviezi de la azimut, oprindu-te periodic si reluand procedura.

Orientarea cu ajutorul soarelui

Metoda presupune faptul cã Soarele este suficient de puternic incat sa se vada umbrele. De asemenea, aveti la indemanã un bat mai lung, ceva cu care sa faceti un semn pe pamant si suficient de mult timp.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: