Daca in urma cu un an doar doua hoteluri de pe litoralul romanesc practicau regimul all inclusive, vara aceasta exista sase astfel de unitati de cazare care isi promoveaza ofertele bazate pe acest concept. Sase este o cifra extrem de mica, mai ales daca comparam peisajul turistic autohton cu capacitatea de cazare a vecinilor din sud sau felul in care regimul all inclusive este practicat de mastodontii turistici ai regiunii: Turcia si Grecia. Mai mult, in Romania preturile unui sejur all inclusive depasesc media bulgareasca sau chiar pe cea turceasca, ceea ce demonstreaza tendinta hotelierilor romani de a incadra acest tip de oferte intr-o categorie privilegiata, de excelenta si lux. All inclusive-ul romanesc este inca o “optiune” exotica si oarecum intangibila pentru turistul obisnuit – asta deoarece numarul locurilor se epuizeaza extrem de repede.

Chiar daca preturile practicate pe litoralul romanesc sunt inca destul de mari, iar conditiile in general au ramas cam aceleasi, ANAT a anuntat o ocupare in proportie de peste 90% a unitatilor de cazare de pe malurile Marii Negre. Ba mai mult, anul 2008 va aduce o crestere de 15% a numarului de turisti romani care vor alege ca destinatie de vara una dintre statiunile romanesti de pe litoral. Astfel, aproape 1,5 milioane de turisti sunt asteptati vara aceasta de hotelierii din principalele “perle” ale litoralului.

Privatizare haotica si turismul primitiv

Imposibilitatea hotelierilor si a autoritatilor din domeniu de a practica la scara larga regimul all inclusive pe litoralul romanesc este cauzata de lipsa unui proprietar sau actionar majoritar unic in cazul complexelor hoteliere. Astfel, in foarte multe cazuri, hotelul are un proprietar in timp ce restaurantul hotelului are un cu totul alt actionar majoritar. Lipsa spatiului determina o alta probleme – si anume imposibilitatea construirii de noi complexe turistice all inclusive. Specialistii spun ca Romania nu va atinge probabil prea curand performantele vecinilor in materie de oferte all inclusive si pentru ca hotelierii sunt sceptici in privinta acestui concept care ar mari pretul sejurului si, prin urmare, ar indeparta clientii.

All inclusive romanesc in oferte de vara

Hotelul Tismana din Jupiter este primul de pe litoralul roamnesc care a practicat sistemul all-inclusive (inca din vara lui 2005). Un sejur de sapte nopti, la clubul Tismana de trei stele, va va costa, in varf de sezon, aproximativ 1650 de lei de persoana. Mai multe detalii despre aceasta oferta gasiti aici.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: