Setari Cookie-uri

Hai pe drumul vinului, în Republica Moldova, într-o călătorie de cuplu sau în familie! 

Drumul vinului prin Republica Moldova, fie că pleci cu partenerul de viață, familia sau gașca de prieteni, te poartă prin peisaje pitorești, podgorii pline de roade, vinării cu tradiție și locuri încărcate de istorie.

Drumul vinului trece (și) prin bucătărie.

Bucătăria moldovenească poate surprinde prin simplitatea și bogăţia gustului, bazată pe produsele locale, crescute pe solurile negre fertile (cernoziom). Mesele încep adesea cu zeamă, o ciorbă fierbinte și acră, gătită din pui cu tăiţei de casă. Felurile principalele de mâncare sunt însoţite, de obicei, de mămăligă.

Majoritatea gospodăriilor fac propriile versiuni ale faimoaselor noastre produse de patiserie de casă, numite „plăcinte”. Acestea sunt obţinute din straturi de aluat cu o varietate de umpluturi: varză, brânză, mere, dovleac sau vișine. Versiunile cu brânză sunt deosebit de bune și potrivite pentru degustările de vin.

Deserturile pot fi plăcinte dulci, papanași sau Cușma lui Guguţă, prune afumate umplute cu nuci (nucii cresc pe marginea tuturor drumurilor din Moldova) sau caută prăjitura tradiţională gătită prin coacere lentă, numit „Baba Neagră”.

Citește și:

Fără a epuiza toate cramele și vinăriile din Moldova, le descriem pe cele mai mari, care ar merita o vizită din partea ta (cu degustare, tur al vinăriei și fotografii numai bune pentru rețelele sociale incluse), într-o călătorie de week-end sau una prelungită, în tihnă:

Drumul vinului te duce, invariabil, la cea mai apropiată vinarie de Chișinău, Asconi Winery.

Situată la doar 30 km de Chișinău, în regiunea IGP Codru, vinăria „Asconi” oferă tot ce și-ar putea dori un turist: peisaje frumoase, arhitectură rustică, mâncare gustoasă și vinuri bune.

Excursiile includ vizite la secţiile de prelucrare, stocare, îmbuteliere și maturare, unde vizitatorii pot vedea întregul parcurs al strugurilor: cum sunt procesaţi, fermentaţi și transformaţi în vin. După ce sunt iniţiaţi în tehnologiile vinificaţiei, vizitatorii sunt invitaţi să savureze o degustare ghidată cu până la 7 tipuri de vin, alese în funcţie de preferinţe: roșu, alb sau roz, maturat în butoaie de stejar sau tânăr.

Citește și:

Vinăria „Asconi” este una dintre puţinele din ţară care are în portofoliu trei tipuri diferite de Ice Wine, medaliate la concursuri internaţionale.

Contact: str. Ștefan cel Mare 1, sat Puhoi, raion Ialoveni Republica Moldova

E-mail: asconi@asconi.md; restaurant@asconi.md

Web site: https://asconiwinery.com/

Rezervare necesară – da, ai nevoie

Program: Vinărie – luni - duminică 11:00 - 17:00

Restaurant – luni - duminică 12:00 - 22:00

Perioadă: tot anul

Limbi vorbite: engleză, română

Atracții în zonă:

  • Atelierele meșteșugarilor din Ulmu și Văsieni
  • Valea Botnei – zonă cu 11 grupuri etno-folclorice
  • Mănăstirea Suruceni (construită în sec. XIX în stil arhitectural moldovenesc)
  • Muzeul de Istorie și Etnografie al satului Văsieni
  • Aquapark-ul Dănceni

Château Vartely – drumul vinului prin lumea nouă

Château Vartely este o vinărie modernă, care intenţionează să aplice cele mai bune abordări din „lumea veche” și din „lumea nouă” în producerea vinurilor. Înfiinţată în 2004, compania îmbină tehnologiile de ultimă generaţie în creșterea viţei-de-vie și prelucrarea strugurilor cu pasiunea pentru crearea vinurilor de calitate.

Citește și:

Château Vartely este, de asemenea, o „staţiune turistică” și de agrement, cu săli de degustare, un restaurant, case de vacanţă și un beci care găzduiește 500 de butoaie de stejar în care sunt maturate vinurile. Vinăria este lider naţional și internaţional în promovarea soiurilor autohtone de struguri, precum Fetească Regală, Fetească Neagră și Rară Neagră.

Am asistat aici la un spectacol minunat de realitate augmentată, cu povestea vinăriei și imagini proiectate pe butoaiele de stejar, o feerie de culori.

Tot aici se păstrează și o colecţie de vinuri de pe cinci continente, cea mai veche sticlă datând din 2005. După o degustare ghidată de un somelier profesionist, turiștii se pot delecta cu bucate deosebite la restaurantul vinăriei, care combină bucătăria moldovenească și cea europeană.

Citește și:

Contact: str. Eliberării 170/b, oras Orhei, Republica Moldova

E-mail: turism@vartely.md

Web site: https://vartely.md/

Rezervare necesara – da

Program: Complexul turistic – luni – duminica, Restaurant: 10:00 – 23:00

Tururi vinicole si degustari: 11:00 - 19:00

Perioada: tot anul

Limbi vorbite: engleza, româna, rusa

Atracții în zonă:

  • Chișinău
  • Mănăstirea și Complexul Arheologic „Orheiul Vechi”

Mileștii Mici – două recorduri mondiale pe drumul vinului din Republica Moldova

Beciul de vinuri „Mileștii Mici” a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume în anul 2005, când a depășit cifra de 1,5 milioane de sticle de colectie (în prezent are peste 2 milioane de sticle). De asemenea, este cunoscut pentru „Colecția de aur” a vinăriei, unde, la o adâncime de 80 de metri sub pământ, se păstrează multe vinuri moldovenești unice, datând din 1969.

Citește și:

Galeriile subterane „Mileștii Mici” sunt cele mai lungi galerii subterane din lume, se întind pe o suprafață de 200 de kilometri. Vizitatorii se pot plimba pe bulevardele și străzile subterane care poartă numele soiurilor de struguri si sunt suficient de largi pentru a putea merge cu bicicleta, ba chiar si cu mașina.

După ce au trecut prin experiența beciurilor impresionante, oaspeții sunt invitați în sălile de degustare, pentru a gusta din vinuri și a savura bucate tradiționale, precum sarmalele sau mămăliga cu brânză de capră și friptura.

Contact: sat Mileștii Mici, raion Ialoveni, Republica Moldova

E-mail: marketing@mm.in.md

Web site: https://www.milestii-mici.md/ro/

Atracții în zonă:

  • Chișinău

Pivnițele Brănești (sau vinăria Brănești) sau cum drumul vinului trece printr-o veche mină de calcar, îmbrăcată în strat gros de mucegai

Vinăria Brănești este amplasată într-o veche mină de calcar, ale cărei galerii întunecate și pline de un strat gros de mucegai se întind pe o lungime de 75 km. Întreaga construcție are cel putin 60 de metri adâncime, asigurând o temperatură constantă de 12-14 grade pe tot parcursul anului și un nivel de umiditate de 90-92%, ideal pentru maturarea vinului. Aceste condiții naturale sunt completate de vinificatorii care transformă strugurii în vin delicios.

Citește și:

Vinăria are aproximativ 800 de hectare cu podgorii proprii într-o frumoasă zonă împădurită de pe versanții Orheiului Vechi, dar și în apropiere de satele Romanesti și Tudora.

Proprietarii construiesc primul hotel subteran din Moldova și dezvoltă un complex turistic unic – „Epoca de piatră”. Acesta va oferi vizitatorilor posibilitatea de a experimenta viața într-o peșteră, așa cum ar fi fost în epoca de piatră, cu mici detalii ale epocii moderne.

Contact: sat Brănești, raion Orhei, Republica Moldova

E-mail: alexcor79@mail.ru; pivbran@mail.ru

Rezervare necesara – da

Program: Producerea vinului – luni – vineri 11:00 - 15:00

Restaurant – miercuri – duminica 11:00 - 20:00

Perioada: tot anul

Limbi vorbite: engleza, româna, rusa

Atracții în zonă:

  • Mănăstirea Peșterii Orheiul Vechi
  • Mănăstirea Curchi – mănăstire construita în sec. XVIII-XIX
  • Vila Etnica – complex turistic, cuprinde o casă în stil tradițional ce poate fi vizitată

Castel Mimi, unul din cele mai frumoase proiecte arhitecturale din drumul vinului

Istoria Castelului Mimi în domeniul vinificației începe cu Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei și unul dintre cei mai prolifici vinificatori și politicieni ai secolului XX.

Constantin Mimi a plantat primul butaș la reședința sa din Bulboaca, raionul Anenii Noi, în 1891.

În 2011 a fost inițiat un proiect ambițios de restaurare pentru renovarea conacului, care a fost reconstruit piatră cu piatră, pentru a restaura fațada originală.

După o perioadă de 50 de ani de inactivitate, Castel Mimi, singurul castel vinicol din Republica Moldova, situat în regiunea IGP Codru, și-a redeschis ușile pentru vizitatori. Astăzi, conform Vivino, „Castel Mimi” se află în Top 15 cele mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului.

În afară de arhitectura sa impresionantă, „Castel Mimi” și-a făcut o reputație prin vinurile excelente (în special Roșu de Bulboacă, un cupaj din Cabernet Sauvingon, Malbec și Saperavi) și prin gastronomia unică, datorită unui meniu de excepție, care constă din bucate tradiționale reinterpretate în stilul haute cuisine, cu utilizarea ingredientelor proaspete, produse local.

Complexul turistic al vinăriei include o curte „regală” cu grădini verzi, un scuar mare cu havuzuri (fântâni arteziene), o sală multi-funcționala pentru evenimente, Wine Spa (in renovare), o piscină, o terasă de vară și zone de picnic.

Cazarea este disponibilă în căsuțe în stil de cabană, cu dotări de ultima oră și priveliște superbă, spre castel.

Contact: str. Dacia, sat Bulboaca, raion Anenii Noi, Republica Moldova

E-mail: rezervari@castelmimi.md

Web site: https://www.castelmimi.md/ro/

Rezervare necesara – da

Program: luni – sâmbata, 09:00 – 18:00. Ultimul tur începe la 17:00.

Perioada: tot anul

Limbi vorbite: româna, rusa, engleza, italiana

Atracții în zonă:

  • Bender, orasul care te întoarce în vremurile sovietice (20 km din satul Bulboaca)
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, cea mai veche biserica din Moldova, construita în secolele XVII-XVIII
  • Cele mai vechi pivnițe industriale din Moldova, moștenite de la boierul Pavel Leonardo
  • Râul Nistru

Château Purcari – furnizorul oficial de vinuri pentru Casa Regala a României si cea a Regatului Unit al Marii Britanii

Situată în regiunea râului Nistru și în apropierea Mării Negre, regiunea IGP Ștefan Vodă, vinaria Purcari întâmpina turiștii care vor să viziteze castelul istoric înconjurat de podgorii și lacuri.

Pivnițele vinariei au fost construite în 1827 și au reușit să protejeze sticle istorice prețioase, inclusiv Negru de Purcari din 1948. Purcari este una dintre cele mai renumite mărci de vinuri din Europa de Est.

La Château Purcari vinurile minunate se întâlnesc cu experienele gastronomice excelente. Pasionații de bucătăria europeană clasică vor aprecia foie gras și salată elegantă de rucola, iar cei care preferă bucătăria locală vor savura capodopere tradiionale – plăcinte, zeamă și sarmale făcute cu frunze de Chardonnay.

Château Purcari are și variante de cazare (10 camere de lux, 2 Exotic House, 1 Sky House), tururi cu degustare (vizitarea beciurilor istorice cu un ghid profesionist, familiarizarea cu procesul de producere a vinului, degustări de vinuri) și o multime de activitați specifice: plimbări cu barca, ciclism, drumeții, pescuit, tenis, ping-pong, volei, jocuri pentru copii.

Contact: sat Purcari, raion Stefan Voda (vinăria), Republica Moldova

E-mail: turism@purcari.md

Web site: https://purcari.wine/ro

Atracții în zonă:

  • Râul Nistru
  • Odessa (Ucraina)
  • Mănăstirile din regiunea Marii Negre
  • Chișinău (1h 30 min)
  • Cetatea Tighina

Foto Purcari: preluate de pe web site-ul https://purcari.wine/ro/

Drumul vinului trece pe străzile orașului subteran Cricova cu denumiri de soiuri de vin.

Cricova este una dintre cele mai cunoscute vinării din Moldova, renumită în special datorită orașului subteran. Labirinturile unice, create într-o veche carieră de piatră, găzduiesc 30 de milioane de litri de vin și se întind pe o distanță de 70 km. Străzile orașului subteran (ca si cele de la Milestii Mici) poartă numele vinurilor care sunt păstrate în nișele adiacente: Cabernet, Chardonnay, Sauvignon etc.

Unele străzi se află la adâncimea de 80 de metri sub pământ, ceea ce asigură o umiditate și o temperatură constante pe tot parcursul anului.

Aici se păstrează Vinoteca Națională, care include cele mai bune vinuri locale și internaționale, vinurile din colecția lui Herman Goering, plătite ca retribuție după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și vinuri vechi de Moselle, Bourgogne și Bordeaux. Cel mai vechi vin din colecție este „Ierusalimul de Paște”, produs în 1902, unicul de acest fel în lume.

Cricova este prima vinărie din Moldova care produce vin spumant după metoda tradițională de fermentare în sticlă și este recunoscută pentru calitatea sa la competiții internaționale de top, precum Effervescents du Monde.

Contact: str. Ungureanu 1, oraș Cricova, Republica Moldova

E-mail: tourism@cricova.md

Web site: www.cricova.md

Rezervare necesara – da

Program: luni – vineri 09:00 – 21:00; sâmbata – duminica 10:00 - 16:00

Perioada: tot anul

Limbi vorbite: engleza, româna, rusa, franceza

Atracții în zonă:

  • Chișinău

Foto Cricova: preluate de pe https://www.facebook.com/cricova.md/

Dacă ajungi pe drumul vinului, în Republica Moldova, nu poți pleca fără o scurtă vizită a Conacului Manuc Bei, a complexului Orheiul Vechi sau a capitalei Chișinău (alocă măcar 3 ore pentru cele mai importante obiective turistice și o cafea bună în parcul Catedralei Mitropolitane).

Știu că a fost un articol destul de lung, te felicit dacă ai ajuns până la final și dacă plănuiești o călătorie pe drumul vinului, alături de partener, prieteni sau familie!

Te asigur că nu vei regreta!

Vizionare placuta


Om îndrăgostit de frumos în toate formele lui, sunt un Pește veritabil cu ascendent în Fecioară (emoțional, creativ și permanent pendulând între idealism și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.